Unge sjøfolk i bokbyen: Da guttunger dro til sjøs

Lasse Trædal (til venstre) sammen med Harry Jørgensen som både er med i “Da guttunger dro til sjøs” og er hovedpersonen i “Stå på eigne bein”.

En av de unge guttene i Lasse Trædals bok ”Da guttunger dro til sjøs” er Jan Eriksen. Han var bare 14 år da han dro til sjøs for første gang i 1949. Det var mange som jan på den tida. Små gutter med svære kofferter rusla opp gangbrua til enorme skip og visste at dette skulle bli hjemmet deres de neste 2-3 åra, forteller Lasse Trædal som står for onsdagens program i Barnas bokbysommer 11. juli. Arrangementet passer både for de yngre som lurer på hva 14-åringer gjorde for to generasjoner siden, for tenåringer som vil sammenligne dagens tenåringsliv med ungdomstida til besteforeldrene – og til alle som vil ha innsikt i sjømannslivet, særlig for unge gutter.

 

Førstereisgutter ble de kalt. I denne boka kan du lese om sjøsyke, dramatikk og grå hverdager, og om strenge rangordninger om bord, slik noen av førstereisguttene sjøl husker det. Du kan også lese om hvalsyke i Sørishavet, om orkan i Atlanterhavet, om krigsseilere som fikk nervene ødelagt under krigen, men som fortsatte å seile, og om uteseilere – havets eventyrere som aldri kom hjem.

 

Lasse Trædal har skrive ei rad bøker frå norsk arbeidsliv, sjå heimesida http://www.lasse-t.no/index.html. Han bur på sandøya i Tvedestrand, har arbeidd i grunnskole og folkehøgskole og er nå forfattar på heiltid.

Bokbyen ved Skagerrak takker Sparebanken Sør for støtte til Barnas bokbysommer 2012.

 

Museumshaven, Hovedgata 76 midt i bokbyen, onsdag 11. juli kl 1330. Kr 30,00.

Meir informasjon:  Jan Kløvstad, 91 80 82 56

 

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.