Tvedestrandsposten om Dannevig-boka: Skatter fra en svunnen tid

Tvedestrandspostens bokanmelder Sven Gjeruldsen er begeistret for Birger Danneviugs “Historiske bilder fra Agder”:

 

Alf Georg Dannevig med et av de mange bildene fra Tvedestrand i praktverket “Historiske bilder fra Agder”.

Fotografiet har i mer enn hundre år spilt en viktig rolle når historien skulle fortelles for ettertiden. Viktigheten av å «feste» øyeblikket på rullen var noe legendariske Birger Dannevig forsto da han reise på kryss og tvers i Agder for å fortelle om egdens liv.
Bokbyen forlag har samlet en del av Dannevigs blinkskudd i boken «Historiske bilder fra Agder». Det er blitt en perle av en bok.
Det er fotografiet som står i fokus i boken. De mange bildene er kun ledsaget av korte informative tekster. Birger Dannevig var en mester i faget der han i innleid drosje stadig var på farten i våre to Agderfylker. Alltid på jakt etter det gode bildet – som kunne fortelle mer enn tusen ord.
Mange bøker
Birger Dannevig var en produktiv mann. Han ga ut mange bøker om sitt kjære Sørland – bøker som alltid var ledsaget av hans velkomponerte fotografier.
Dannevig etterlot seg store mengder av fotografier som er av stor kulturhistorisk verdi. Redaksjonskomiteen og forlaget skal ha ros for at de har forstått dette, og det hadde ikke vært urimelig om myndighetene hadde bidratt økonomisk for å sikre denne arven for fremtiden.
En stor styrke ved boken er at man har valgt å være tro mot sort/hvitt bildet. Denne anmelder av den oppfatning at det ikke er noe som kan måle seg mot et godt bilde i sorthvitt.
Et must
Boken er tematisert og det er et fornuftig valg. Jeg synes man har maktet å frem hvordan det var å bo og leve på Sørlandet på Dannevigs tid. Han maktet å fotografere sørlending slik man tror sørlendingen er.
Dannevigs fotografier inneholder en spesiell ro.  Det var enn sann glede å lese og ikke minst studere boken.
Denne anmelder er av den oppfatning av at det gis ut for få bøker med fokus på fotografiet. Jeg håper derfor at mange vil gå til anskaffelse av Dannevigs bok, og at det vil inspirere Bokbyen forlag til tilsvarende utgivelser. Boken er et «must» for alle som bor i landsdelen og ikke minst for alle som har tapt sitt hjerte til Sørlandet.

Anmeldt av:
Sven Gjeruldsen

 

Sjå også Tvedestrandsposten.no

 

Også “Dengang på våre kanter”, Årbok for historielaget for Dypvåg, Holt og Tvedestrand får rosende omtale av Tvedestradnspostens bokmelder, les her.

Søk i artikler

Kontakt oss

Bokbyen ved Skagerrak
Postboks 101
4902 Tvedestrand
Tlf. 37 16 40 30

Besøksadresse: Hovedgata 46, inngang Arne Garborgs vei
post@bokbyen-skagerrak.no

Åpningstider:
Mandag-lørdag hele året
kl. 9.00-17.00 (15.00)

For åpningstider øvrige utsalg, se detaljer under Antikvariater.

TAKK TIL''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.