Tvedestrandsposten om Yrsa Sigurðardóttir: Festivalforfatter i storslag

Festivalforfatter i storslag

Av Sven Gj. Gjeruldsen, gjengitt etter avtale ned Tvedestrandsposten

Islandske Yrsa Sigurðardóttir er det store trekkplasteret ved årets Hans Olav Lahlums Krimfestival som arrangeres i Tvedestrand i februar. Den islandske forfatterens thriller «Dragsug» er en av årets første norske utgivelser. Romanen er trolig den beste som er kommet fra hennes hånd så langt.

Toppsjiktet
I «Dragsug» overgår forfatteren seg selv, og Yrsa Sigurðardóttir viser nok en gang at hun tilhører det absolutte toppsjiktet av nordiske kriminal- og thrillerforfattere. Fjørårets roman, «DNA», var et virkelig høydepunkt, men «Dragsug» er enda bedre.

Det er utrolig hvordan enkelte forfattere gang på gang makter å overbevise med gode og ikke minst intense spenningsromaner. Det har Yrsa Sigurðardóttir vist nok en gang at er fullt mulig. Hun blir bare bedre og bedre roman for roman.

Mistillit
I «Dragsug» får vi et nytt møte med politimannen Huldar og barnepsykologen Freyja. Etter den svært dramatiske avslutningen på hennes forrige roman, har det opptstått et mistillitsforhold mellom de to.

Fortidens forbrytelser får nye ofre i Yrsa Sigurðardóttir siste pageturner av en thriller, og Huldar og Freyja blir nødt til å samarbeide for å løse de mange mysteriene som rammer den islandske hovedstaden.

Ti år gamle brev
Tolv år etter at en åtte år gammel pike ble voldtatt og drept i Hafnarfjörður, blir en tidskapsel gravd opp i Reykjavik. I kapselen ligger ti år gamle brev fra skolebarn, der de har skrevet ned sine forestillinger om hvordan Island vil se ut i 2016.

Blant brevene finnes også en usignert liste med initialer, med beskjed om at disse menneskene skal drepes. Når så først ett, så to lemlestede døde personer blir funnet, er det ikke tvil om at brevet må tas på alvor. Politimannen Huldar og barnepsykologen Freyja blir stadig trukket lenger inn i saken og i morderens verden, men det viser seg at ingenting er som de tror, og ingenting går som planlagt.

Har de mange drapene sammenheng med listen og i så fall på hvilken måte?

Finurlig
Plottet i «Dragsug» er svært finurlig, og det er mange løse tråder som kan synes vanskelig å nøste opp. Den årvåkne leser må følge godt med for å ikke å havne på «viddene». I en bisetning i boken, kan man ane hvem som står bak ugjerningene. Det har likevel ingen betydning for hverken dramatikken eller spenningen. Den er intens hele tiden, og det er vanskelig å legge boken fra seg.

Troverdig
Yrsa Sigurðardóttir skuffer ikke sine lesere. Det er likevel et åpent spørsmål hvordan hun har fantasi til å finne på så mange grufulle hendelser om i sine bøker.

Forfatteren har også en utrolig evne til beskrive de mellommenneskelige relasjonene på en troverdig måte. Ikke minst trekantforholdet mellom Huldar, Freyja og politisjefen Erla. Oversettelsen fra islandsk til norsk er i det hele god, men enkelte steder kan det synes å «halte» noe – uten at det har noen betydning for bedømmelsen av thrilleren. «Dragsug» er nervepirrende og engasjerende.

Latsiden
Yrsa Sigurðardóttir er ingen forfatter som ligger på latsiden. Hjemme på Island kom hennes tredje bok om Huldar og Freyja ut – thrilleren «Aflausn» som på norsk betyr syndsforlatelse. Trolig vil den islandske krimdronningen fortelle mer om denne boken når hun kommer til Lyngørporten og Tvedestrand 17. til 19. februar. Det blir et spennende møte, Det er farlig så tidlig på året å slå fast at en bok vil bli blant de store i 2017, men innen krimsjangeren tror jeg «Dragsug» vil bli et av høydepunktene!

Her er hele festivalprogrammet.

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.