Terningkast 5 til Jógvan Isaksen

Blid er sommernatta

Forfatter: Jógvan Isaksen

Utgiver: Bokbyen forlag

Anmeldelse ved Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

Endelig foreligger den første kriminalromanen skrevet av en færøysk forfatter på norsk – nesten tredve år etter at romanen «Blid er sommernatta» kom ut i hjemlandet. Hvorfor ingen norske forlag har oppdaget bøkene til Jógvan Isaksen tidligere er for denne anmelder et mysterium.

Isaksen skriver gode bøker som i positiv forstand er annerledes enn mange andre romaner innen kriminalsjangeren. Mange har oppdaget gode islandske forfattere som er blitt gitt ut på norsk de siste årene, men Jógvan Isaksen er blitt uoppdaget for norske lesere.

«Blid er sommernatta» er en nervepirrende roman lagt til et område som er kjent for ikke ha mye kriminalitet.

Journalisten Sonja Pætursdóttir blir funnet død ved foten av fjellet Støðlafjall – og politiet konkluderer raskt med at dødsfallet skyldes en ulykke. Pætursdóttirs kollega og venn, Hannis Martinssomn slår seg ikke til tro med politiets forklaring. Han mener kollegaen er blitt utsatt for en kriminell handling og setter i gang sine egne undersøkelser.

Da Sonja Pætursdóttirs venn også blir funnet død – er Martinsson sikker i sin sak. Det må være en sammenheng mellom de to dødsfallene, og journalisten begynner et møysommelig gravearbeid for å komme til bunns i saken. Han oppdager at det er forbindelse til en paraguansk skonnet som har ankret opp i havnevassenget i Tórshavn. Hvorfor befinner båten seg der? Medfører det riktighet at hensikten er å selge fiskerirettigheter til landets regjering, eller er det andre årsaker til båtens nærvær?

I sin jakt på sannheten lever Hannis Martinsson farlig.

«Blid er sommernatta» er den første romanen i en serie på fem romaner om krimhelten og journalisten Hannis Martinson som Jógvan Isaksen har skrevet. Det er denne anmelders håp at forlaget lar seg friste til å gi ut flere av Jógvan Isaksens glitrende romaner. For et lite forlag som Bokbyen forlag må en slik utgivelse være et løft. Derfor er det ekstra morsomt at romanen i norsk språkdrakt blir lansert under den store Krimfestivalen i Oslo i mars.

Oversetter Lars Moa har gjort en god jobb med å oversette «Blid er sommernatta» – men denne anmelder stusser over at forlaget har valgt nynorsk fremfor bokmål. Det kan skremme enkelte fra å kjøpe boken – og det vil være synd.


Blid er sommarnatta er til salgs i alle gode bokhandler, og i Bokbyen Forlags nettbutikk.

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.