Svein Tindberg med bokbyhjelp til Abrahams barn

Svein Tindberg har funne bøker i bokbyen i arbeidet med å skape teaterstykket “Abrahams barn”. Foto: Det Norske Teatret

Svein Tindberg reiser rundt heile landet nå, 60 000 mennesker har bestilt billetter til ”Abrahams barn” som samla full sal både i Risørhuset, Arendal kulturhus og Grimstad kulturhus. 12. mars er det ekstraforestilling i Arendal kulturhus.

Midt i forestillinga les Tindberg om Maria,  – ”Dette var mitt første møte med Koranen!” og så…. “Og mange år seinare var eg på båttur, på sommarferie. Ein regntung sommardag hadde kona mi og eg snusa rundt i dei mange antikvariata i bokbyen Tvedestrand. (Det står eit bilde av sørlandsk skjærgård på den store sceneveggen bak). No sat vi der og bladde i kvar vår nykjøpte bruktbok. Ho i ei bok om, tja … ho er familieterapeut … kan det ha vore boka Korleis bevare kjærleiken på båttur? Eller var det kan hende den berømte boka Mannen min ser meg ikkje? Og eg sat der med ein velbrukt Koran. På venstre side den norske teksten, på høgre side underlege, arabiske bokstavar. Eg starta med sure 19, altså kapittel 19, som eg las no, rett og slett fordi den heiter ”Maria”. Det høyrdest trygt ut.

….. og så noen minutt seinare….. :

Koranen er vakker, mytisk, poetisk. Men for meg er den så vanskeleg å forstå!

Og der sit eg i ein båt i Tvedestrand og irriterer meg over at det ikkje skal vere mogleg for meg å trenge inn i ei bok som er elska og forstått av 1,5 milliardar menneske. Vi høyrer så mykje om terror og sjølvmordsbombarar, men eg vil ha tak i det sopm er inni der. I lengslane, draumane. I hjartet.

Dagen etter går eg i land igjen og kjøper to bøker til, ein profetbiografi og ei Hadithsamling. Kona mi aner no kva slags ferie dette kjem til å bli, og ho kjøper denne (tar opp ei bok frå kofferten): Veien til båtførerprøven (og den boka er skrevet av Olaf Trysnes!) Ja, nokon må jo styre denne båten…

Hadithar er historier om kva Muhammed gjorde og sa, profetbiografien er rett og slett ei historiebok. Litt sånn som Snorre skriv her heime. Så på eit antikvariat i Tvedestrand har eg nå kjøpt to bøker som begge er skrivne tre, fire hundre år før slaget på Stiklestad. Mmm. Ei god kjensle….

Og Svein Tindberg får det lettere med å komme inn i Koranen med de to ”hjelpebøkene” han har skaffa seg.

Alle tre bøkene kjøpt hos Arne-Ivar Kjerland i Nynorsk Antikvariat som har losa Tindberg gjennom de rikholdige hyllene og gitt gode råd om aktuelt lesestoff.

I Arendal kulturhus inviterte Svein Tindberg til samtale etterpå og Bokbyen stod igjen med manuset utgitt i bokform og med hilsen: ”En stor takk til deg og hele Tvedestrand. Hilsen Svein Tindberg”. Og bokbyens Jan Kløvstad takka Tindberg for at han reiser landet rundt og sprer det gode budskap om gode bøker og dyktige folk i bokbyen, i dette tilfellet Arne-Ivar Kjerland.

Svein Tindberg hadde også mange lovord om arrangementer i Museumshaven og stemningen i bokbutikkene i samtalen med rundt 50 av tilhørerne etter den store forestillinga i Arendal.

 

Meir om stykket Abrahams barn på heimesidene til Det Norske Teatret. Og få med deg forestillinga i Arendal kulturhsu 12. mars.

 

Søk i artikler

Kontakt oss

Bokbyen ved Skagerrak
Postboks 101
4902 Tvedestrand
Tlf. 37 16 40 30

Besøksadresse: Hovedgata 46, inngang Arne Garborgs vei
post@bokbyen-skagerrak.no

Åpningstider:
Mandag-lørdag hele året
kl. 9.00-17.00 (15.00)

For åpningstider øvrige utsalg, se detaljer under Antikvariater.

TAKK TIL''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.