Solveig Røvik fikk Vilhelm Krag-prisen

Ann Kristin Olsen i Krag-selskapet overrakte Vilhelm Krag-prisen 2018 til Solveig Røvik under et litteraturarrangement i Tvedestrand rådhus torsdag 14. mars.

Ann Kristin Olsen i Krag-selskapet overrakte Vilhelm Krag-prisen 2018 til Solveig Røvik under et litteraturarrangement i Tvedestrand rådhus torsdag 14. mars. (Foto: Marianne Drivdal/Tvedestrandsposten)

Solveig Røvik ble hedret med Vilhelm Krag-prisen 2018 for sin innsats for Bokbyen gjennom mange år. Juryen framhevet hvordan hun gjennom sin arbeidsinnsats og utrettelige engasjement har vært sentral i Bokbyen alle år fra etableringen av Bokbyen i 2003, etableringen av Bokbyen Forlag i 2006 og som ansvarlig Bokby-arrangør med opptil 70 ulike litteraturarrangement hvert år.

Under bokarrangementet «SØRLANDET SYNGER» hvor Ivar Bøksle visebok, med et bredt utvalg tonesatte dikt av Vilhelm Krag, ble presentert, fikk Solveig Røvik overrakt Vilhelm Krag-prisen 2018. 

Tidligere sysselmann på Svalbard og fylkesmann i Vest-Agder, Ann Kristin Olsen overrakte prisen, som forøvrig også Ivar Bøksle og Helene Bøksle også har fått for sin formidling av Vilhelm Krags diktning. Dermed ble det poengtert at Solveig Røvik var i godt selskap – og en svært så verdig prisvinner.

Hedret for mangeårig innsats
Begrunnelsen for tildeling av prisen til Solveig Røvik var lang og detaljert. Det blir slike begrunnelser gjerne når prisvinneren har holdt i mange tråder for å fremme bøker og litteratur i en Bokby. Bokbyen har mange bokutsalg og antikvariater, er arrangør av et stort antall litterære arrangementer, og har også sitt eget forlagshus. Solveig Røvik er daglig leder av Stiftelsen Bokbyen ved Skagerrak, Bokbyen Drift og Bokbyen Forlag. Det er mye på en gang, og krever stor arbeidsinnsats, pågangsmot og kunnskap. Stikkordet er mangfold, kvalitet, kontinuitet og høy risiko. 

Stor stemning
Det var stor stemning både før og etter den overraskende prisutdelingen. Tvedestrand mannskor hadde en avdeling før og etter programposten om Ivar Bøksle bok SØRLANDET SYNGER, som Bokbyen forlag ga ut før jul. Utgivelsen er et godt eksempel på hva Bokbyen Forlag har som kjennetegn: Bøker om Sørlandet, landsdelen og kulturen langs kysten og litteratur som kretser rundt det marine og det maritime. Alt dette favner Vilhelm Krag og Gabriel Scotts diktning rundt. Dermed ble rammen rundt prisutdelingen også særdeles riktig.

Litteraturhus
Solveig Røvik benyttet også anledningen til å framheve at Bokbyen er i stadig utvikling. Første helgen i mai åpner Bokbyen Litteraturhuset i Tvedestrand – et litterært samlingspunkt for innbyggerne i Tvedestrand og de mange tilreisende. Litteraturhuset vil være åpent 6 dager i uka – året rundt.

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.