– Sjeldne skatter skjulte seg i bokkassene

Åpen boklåve på Østerå.

Åpen boklåve på Østerå.

– Vi regna med at det skjulte seg mange interessante bøker i kasser vi ennå ikke hadde fått åpna på låven på Østerå, sier daglig leder Solveig Røvik i bokbyen, men denne gangen kom mange av de ivrige bokormene fram med skatter vi ikke visste vi hadde. Ein litteraturprofessor sikra seg lesebok for folkeskolen fra midt på 1850-talet, pent signert ned blyant av en av utenriksminister Jørgen Løvlands brødre og 1875-utgave av Christopher Bruuns Folkelige grundtanker. Andre fant praktverk, sjeldne bøker selv for samlere av Ken Follett og mye anna som kom fram etter hvert som de mange gjestene dukka fram i låveåpninga igjen.

En lørdag hver høst åpner bokbyen lageret sitt. Lageret har både bøker plassert i hyller og mange uåpna kasser som bokbyens folk ennå ikke har fått tid tilå sjekke innholdet i. Lørdag var det gjester fra Kristiansand, Grimstad, Arendal og flere andre steder. Årets låvesalg viste seg å bli det største til nå. En motorsyklist fra Grimsad hadde nok undervurdert hvor interessant låvesalet var, så vi bød på litt ekstra service med å kjøre hjem to store banankasser ig en velfylt plastpose han ikke fikk plass til på motorsykkelen, sier Solveig Røvik.

På leiting etter bøker av Ken Follett.

På leiting etter bøker av Ken Follett.

Professor og tidlegare rektor Ernst Håkon Jahr ved Universitetet i Agder bar tung kasse frå boklåven.

Professor og tidlegare rektor Ernst Håkon Jahr ved Universitetet i Agder bar tung kasse frå boklåven.

Adolf Aadnesen sikra seg godbitar frå eigen låve.

Adolf Aadnesen sikra seg godbitar frå eigen låve.

????????????????????????????????????

Uåpna kasser innerst på låven.

Hyllene er fulle av bøker, sortert etter kategoriar. DSC_0903

Folk fann bøker i åpne kasser.

Folk fann bøker i uåpna kasser.

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.