Ros til boka om Dagfinn Bakke både i Oslo, Bodø og Svolvær!

Omslagsbildet på Det stivnede hav. En bok om kunstneren Dagfinn Bakke.

Bjørn Tore Pedersens Det stivnede hav. En bok om kunstneren Dagfinn Bakke (Bokbyen forlag) er lansert både i utstilling i Galleri Artctandria i Oslo 7. september og i Lofotpostens lokaler i Svolvær 11. september. Mange godord er kommet, både om Bjørn Tore Pedersens tekst, Dagfinn Bakkes kunst og forlagets og Tvedestrand Boktrykkeris arbeid med boka.Geir Lundestad åpna stor jubileumsutstilling i Oslo og hadde rosende ord om både kunst og bok. I Svolvær stilte Lofotposten opp med både kunstuststilling, lokaler, kaffe, kake og godord fra både avisa, fra barndomskommunen Lødingen og fra mange andre.

 

Avisa Nordland skriver fra lanseringa i Oslo. Også Lofotposten hadde reportasje fra Oslo, i samarbeid med Avisa Nordland og Nordlys, og har i tillegg vært vertskap for Lofotenlansering. Dagfinn Bakke var fast tegner i Lofotposten i 36 år, – verdens nordligste avistegner. Avisa har lagt ut både reportasje og video fra lanseringsarrangementet i Svolvær.

 

Både Avisa Nordland og Lofotposten hadde store reportasjer da Dagfinn Bakke fylte 80 år i august. Vårt Land har to sider om boka 16. september.:2013-09-16 Vårt Land 1 2013-09-16 Vårt Land 2  Også Våganavisa har stort oppslag om praktverket, se under her.

Førsteopplaget er snart utsolgt!

Skaff deg boka:

 

DET STIVNEDE HAV.

EN BOK OM KUNSTNEREN DAGFINN BAKKE
av Bjørn Tore Pedersen.

 

Bjørn Tore Pedersen

Billedkunstneren Dagfinn Bakkeer særlig kjent for sine vakre nordlysbilder, som blant annet har fått

Dagfinn Bakke

det internasjonale amerikanske tidsskriftet «National Geographic» til å utrope ham til en de fremste akvarellmalerne i Skandinavia.

Med sin strek i Lofotposten ble Dagfinn Bakke – DAN – selve inkarnasjonen på nordnorsk vidd og humor. Dagfinn Bakke har illustrert en rekke bøker, og har illustrert alle Arthur Arntzen sine folkekjære bøker om Oluf og de andre uforlignelige typene i Rallkattlia, og en mengde andre bøker. Kunstneren fra Kanstadbotn og Svolvær er vår fremste illustratør av den nordnorske humoren. Han har også vunnet internasjonale priser for karikaturene sine.  Dagfinn Bakke er en av våre fineste og mest allsidige billedkunstnere. Påvirket av menneskene, lyset og fargene i den nordnorske naturen, som han selv er en del av. – Jeg tror Lofotfjellene hilser Dagfinn Bakke velkommen, sa hans mangeårige og gode venn Kaare Espolin Johnson.

 

Bjørn Tore Pedersen er NRK-journalist og forfatter og har tidligere skrevet bøker om Kaare Espolin Johnson, Oscar Bodøgaard og Adelsteen Normann, og om Hurtigrutas fantastiske tur med fjernsynsdekning minutt for minutt. Om Dagfinn Bakke skriver Pedersen: ”Tidlig får Dagfinn en blyant i hånden, han begynner straks å tegne. Alt mellom himmel og jord som faller ham inn. Og når han går tom for motiver henter han ideer fra bøkenes verden. En bildebibel av Gustave Doré blir guttungens yndlingsbok. Kobbertrykkene til den franske kunstneren er vidunderlig skremmende, og gjør et voldsomt inntrykk. Og aller mest det fengslende lyset som brenner seg fast i ham, der Skaperen står på en sky, løfter den høyre hånden og sier «Bli lys».

 

Dagfinn begynner sin reise gjennom livet på gården Bakke i Kanstadbotn i Nordland, innerst i den 17 kilometer lange Kanstadfjorden, som hugger seg gjennom et vakkert landskap mellom frodige dalsøkk og lave fjell. Det går ingen vei dit, og den lille fjordbygda har heller ikke elektrisk strøm. De 25 menneskene som bor der er selvberget, og har lært seg å stole på egne krefter.

 

I Lofotposten blir han allemannseie som DAN, der han formidler den nordnorske humoren, den nordnorske tenkemåten og væremåten, ja hele den nordnorske identiteten, med sin treffsikre strek og sylskarpe eleganse. Mellom 30.000 og 40.000 tegninger har Dagfinn på trykk, før han rydder kontoret og takker for seg etter 36 år i avisens tjeneste.

 

Fra nå av bruker han tiden på sin billedkunst, der alvor og humor vandrer hånd i hånd. Som hans gode venn gjennom et langt liv, Arthur Arntzen, så treffende har uttrykt det; bare det mennesket som forstår det alvorligste alvor er i stand til å formidle den største humoren. Sånn kunst skapes ikke uten at man har dyp respekt for de menneskene og de fjellene man skal fortelle om.

Bildene til Dagfinn gjenskaper minner om ei tid som har vært. Barndomslandet. Et fraflyttet gårdsbruk. Mennesker på vandring over en islagt fjord. Skyer over et landskap.

Boka har etterord av Arthur Arntzen.

Bjørn Tore Pedersen: Det stivnede hav. En bok om Dagfinn Bakke

Ca. 270 sider, rikt illustrert med kunst og fotografier. ISBN 978-82-92920-39-8

Utsalgspris kr 398

Bestill boka i bokhandel eller fra post@bokbyenforlag.no

 

 

 

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.