Ny utgåve av Péter Nádas – fordi bokbyen hadde tatt vare på boka!

Gabi Gleichmann med Kari Øvernes, Jarmo Røvik og Emil Pedersen på Terna kafé.

Gabi Gleichmann med Kari Øvernes, Jarmo Røvik og Emil Pedersen på Terna kafé.

-Jag fann Nádas-boken Slutten på en familieroman (som jag länge letat efter i antikvariat) i bokbyn, och det var den volymen som möjliggjorde att vi kunde ge ut den utsökta romanen på nytt, seier Gabi Gleichmann, forlagssjef i Agora Publishing. Han fann Péter Nádas Slutten på en familieroman, utgitt første gong på norsk i 1981,  i Bokbanken i februar 2013. Verken oversettaren, forfattaren, Gyldendal Forlag eller antikvariat i Oslo hadde boka. Våren 2014 kunne boka kome ut igjen på norsk, fordi Bokbyen ved Skagerrak forsøker gi bøkene og det frie ordet eit lengre liv.

Slik omtalar Agora Publishing boka:

”For den tiårige Péter Simon er farfarens jødiske myter en vesentlig del av nuet. Like vesentlig som den hemmelighetsfulle haven utenfor huset eller som farens plutselige forvandling fra hovedvitne til anklaget i en av kommunist-tidens mange politiske retterganger. Svært sentralt er også hans eget opphold ved et omskoleringssenter for barn av dem som ble dømt i forræderiprosessene.
Opplevelser og tidsplan veves sammen i denne romanen til en skildring av usedvanlig språklig og psykologisk tetthet. Som grunnakkord klinger bestefarens valgspråk gjennom beretningen: “Om vi skal forgå, må i hvert fall noen bringe beretningen om vår skjebne videre!”

Slutten på en familieromanMed “Slutten på en familieroman” sto ungareren Péter Nádas fram som en djerv fornyer på verdensliteraturens scene. Han er blitt sammenliknet med romankunstens aller største navn, som Thomas Mann og Marcel Proust. Nádas har i flere år vært en av de sterkeste kandidatene til Nobelprisen i litteratur.”

Ungareren Péter Nádas’ store internasjonale gjennombrudd kom i begynnelsen av 1990-tallet med Erindringens bok. Mastodonten av en roman ga ham en plass i litteraturens panteon mellom Thomas Mann og Marcel Proust. Den innflytelsesrike amerikanske essayisten Susan Sontag har hevdet at det er den ”største romanen som er skrevet i vår tid”.

Om forfattaren: “Péter Nádas ble født i 1942 i en jødisk familie i Budapest. Under nazistenes deportasjoner av jøder holdt familien hans seg skjult sør i Ungarn. Etter kommunistenes maktovertagelse fikk foreldrene fremtredende posisjoner i samfunnet. Moren døde i 1955 etter kort tids sykdom. Noen år senere ble faren på falskt grunnlag anklaget for svik mot den sanne lære og begikk selvmord. Knapt 16 år gammel var Nádas foreldreløs og alene i verden.

Etter å ha studert journalistikk og fotografi arbeidet han i en hovedstadsavis. I 1969 ble han frilansskribent og utga et par novellesamlinger. Hans første roman, Slutten på en familieroman, utkom i 1977 – etter flere års hard kamp mot sensuren. Samtidig som Nádas hadde problemer med de litteraturovervåkende myndighetene i hjemlandet, vokste hans anseelse utenfor Ungarn. Han tilbrakte stadig mer tid i Tyskland, der han ble hyllet som en av samtidens mest betydningsfulle forfattere.

Etter 11 års forfatterskap og en langvarig kamp mot sensuren ble Erindringens bok utgitt i 1986, et slags dyptloddende psykologisk portrett av en hel epoke med bakgrunn i den europeiske kulturens historie og stalinismens tyranni.

Nádas har også utgitt en lang rekke essaybøker og kortere fortellinger.

Hans siste roman tok det 20 år å skrive. Parallelle historier utkom i 2005 i Ungarn og består av tre bind på til sammen 1600 sider. Fortellingen spinner rundt to familier og fanger inn hele 1900-tallets Europa. Den intrikate romanen er nå under oversettelse til et dusin språk. Første bind kom på norsk våren 2011 på Agora/Press. De to andre bindene kom i  2012.”

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.