“Nok en lun krim fra Guttorms hånd”. Rosende omtale i Tvedestrandsposten

Tvedestrandsposten 13. januar 2018.

Tvedestrandsposten har anmeldelse av Guttorm Eskild Nilsens krimroman Kald sommer lørdag 13. januar:

Av Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

“Guttorm Eskild Nilsen har tatt spranget fullt ut, og debuterer med kriminalromanen «Kald sommer».

Det har langt på vei blitt et vellykket prosjekt som denne anmelder håper frister til gjentagelse. Guttorm Eskild Nilsen har en helt særegen fortellerstil som får leseren til å føle seg vel mellom all uhyggen som finner sted i Nilsens roman.

«Kald sommer» foreligger i god tid før den årlige Hans Olav Lahlums krimfestival på bokhotellet, og forfatteren selv vil delta på festivalen sammen med Norges krimkonge – Jørn Lier Horst. Lier Horst har sin politimann William Wisting, mens Eskild Nilsen har den pensjonerte maskinsjef Konrad Ågesen, godt hjulpet av den lokale politibetjenten Sylviane Olsen.

Det blir urettferdig å sammenligne Guttorm Eskild Nilsen med Jørn Lier Horst, men vår lokale forfatter har mange gode ansatser som kan bringe han videre som kriminalforfatter.

«Kald sommer» er tredje bok i rekken med radarparet fra Flosta. De to første, «Døde fiskere trekker ikke teiner» og «Morder på kroken» består av kriminalnoveller.

I «Kald sommer» viser forfatteren at han har en god penn og lun humor. Han skriver på en lun måte, og man blir oppriktig glad i den forsofne maskinsjefen og hans unge venninne. Det er en sann glede å hygge seg med kriminalgåten i Nilsens roman.

Handlingen i romanen er lagt til øyene i Dypvåg og Flosta – der selve ugjerningen er lagt til Skjølsvika på Borøya. En mann blir funnet nedfrosset i et gammelt fryseri. Døren er blokkert fra innsiden, og alt tyder på at mannen har tatt sitt eget liv. Ågesen slår seg ikke til ro med politiets konklusjon om selvdrap – og han starter sin egen etterforsking.

Mysteriet i romanen er et klassisk lukket rom-mysterium – med en svært overraskende løsning. Overraskende løsninger er et varemerke i Nilsens kriminalhistorier. Og man kan spørre hvor forfatteren henter ideene fra.

I motsetning til andre forfattere, benytter Guttorm Eskild Nilsen seg av levende personer i romanens biroller – slik han også har gjort med stort hell tidligere. Dette grepet er også vellykket i «Kald sommer».

Gjennom romanformen blir det lettere for leseren å bli bedre kjent med persongalleriet til forfatteren. I min anmeldelse av «Morder på kroken», etterlyste jeg det mellommenneskelige mellom Ågesen og Olsen. I «Kald sommer» har Nilsen langt på vei lykkes med å skape hele mennesker av både Ågesen og ikke minst Sylviane Olsen.

Utviklingen av forholdet mellom de to blir spennende å følge. Blir det er kjærlighetsforhold eller utvikler det seg til et tett «far/datter»-forhold?

Det er også en styrke at forfatteren legger handlingen til reelle steder, slik at leseren kan danne seg gode bilder av hvor handlingen til enhver tid foregår.

Guttorm Eskild Nilsen har et godt språk, og han er ikke redd for å legge inn dialekt i sine dialoger. Litt irriterende med fotnoter der lokale uttrykk forklares. Her ville en liten ordliste først eller sist i romanen ha gjort seg bedre.

Uten å røpe for mye av handlingen kan man si så mye at slutten er både forrykende og overraskende – og forfatteren etterlater klare indikasjoner på at det blir en oppfølger.

Det er bare å vente på nye mysterier med Konrad Ågesen og Sylviane Olsen fra skrivestua til Guttorm Eskild Nilsen på Gjerstad jernbanestasjon.”

Boka er å få i alle gode bokhandlar, og fra Bokbyen Forlag.

 

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.