Mange hørte Mona Levin

Mona Levin om Mors historie i Museumshaven.

Mona Levin om Mors historie i Museumshaven.

Mona Levin var i Museumshaven i bokbyen onsdag for å fortelle om boka Mors historie, om hennes mor Solveig Levin, en norsk-jødisk slektshistorie fra midten av 1800-tallet til i dag. Familien kom fra Litauen, og mor Solveig Bernstein gifta seg med far Robert Levin like før 2. verdenskrig. I november 1942 flykta en mor med sin lille datter over grensen til Sverige. De forlot et land der de hadde mistet alt: Eiendom, innbo og borgerrettigheter. Noen dager før har M/S Donau forlatt kaia i Oslo. Robert Levin har gått i dekning. Solveig Levin vet ikke om hun noensinne kommer til å se sin mann igjen. Men historien begynner lenge før. Med varme, kløkt og blikk for livets små og store detaljer, har Mona Levin tegnet opp et stort lerret av jødisk familieliv fra Litauen til Oslo. Mona Levin fortalte om sterke kvinneskikkelser og om brytninger mellom et tradisjonelt og moderne liv. Men den sterke kjærlighetshistorien mellom Solveig og Robert Levin hadde et illevarslende bakteppe. I Europa vant jødehatet terreng. I november 1939 fikk de datteren Mona, et trassig, opprørsk og ikke helt medgjørlig barn, fortalte Mona Levin til de mange tilhørerne i Museumshaven. Ikke lenge etter kom krigen til Norge, og hele tilværelsen ble snudd opp ned for den lillejødiske kolonien.

Søstrene Astrid, Signe og Edle Bergenes fortalte om naboen, den tysk-jødiske Gisela Wilmersdoerffer

Søstrene Astrid, Signe og Edle Bergenes fortalte om naboen, den tysk-jødiske Gisela Wilmersdoerffer

Bokbyen hadde også hentet inn informasjon om jøder i Tvedestrandsdistriktet. Det var en jødisk familie og ei eldre kvinne i Tvedestrandsområdet under krigen. Gisela Wilmersdoerffer kom til Arnevik i 1939. Søstrene Signe Bergenes Skaali, Astrid Bergenes Bjelland og Edle Bergenes Johnsen var  naboer til den jødiske kvinna og fortalte den gripende historia om bygdefolket under ledelse av kjøpmann/ordfører og lensmann fikk redda Wilmersdoerffer fra konsentrasjonsleir. Lensmannen fikk en nazistisk lege til å gå god for at den gamle kvinna for svak til å kunne reise.

Jens Jørgen Langballe viser Mona Levin Fløyfjell på Borøy.

Jens Jørgen Langballe viser Mona Levin Fløyfjell på Borøy.

Jens Jørgen Langballe viste Mona Levin Fløyfjell på Utgårdsstrand tidligere på ettermiddagen og fortalte om familien som lå  i skjul med butikkdama og motstandskvinna Jenny Zeppenfeld (født Martinsen) som vertskap. I Museumshaven fortate Langballe den dramatiske historia om denne familien, der to av familiemedlemmene tok sjansen på å reise til Oslo høsten 1942, og blei sendt med M/S Donau og rett til gasskammer i Auschwitz.

Fløyfjell på Utgårdsstrand der familien Salit lå i dekning

Fløyfjell på Utgårdsstrand der familien Salit lå i dekning

Mange ville ha signerte bøker av Mona Levin.

Mange ville ha signerte bøker av Mona Levin.

Mange møtte opp, og høyrte godt etter.

Mange møtte opp, og høyrte godt etter.

Søk i artikler

Kontakt oss

Bokbyen ved Skagerrak
Postboks 101
4902 Tvedestrand
Tlf. 37 16 40 30

Besøksadresse: Hovedgata 46, inngang Arne Garborgs vei
post@bokbyen-skagerrak.no

Åpningstider:
Mandag-lørdag hele året
kl. 9.00-17.00 (15.00)

For åpningstider øvrige utsalg, se detaljer under Antikvariater.

TAKK TIL''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.