Færøvik og Sverresdotter Dypvik laurdag 13. april – Livet i tre diktatur

 

Møt Torbjørn Færøvik og Astrid Sverresdatter Dypvik! Høyr to av Norges beste forfattarar og fortellarar i Tvedestrand bibliotek og på Bokhotellet Lyngørporten. Programmet er støtta av Stiftelsen Fritt Ord. I ein månad før arrangementet kan du finne gratis bøker av Torbjørn Færøvik 20 stader i Tvedestrand og Arendal, på bussar, venterom og mange andre overraskande stader! Bøkene har vi fått som gåve frå CappelenDamm. Ta med deg boka heim, les boka og legg den tilbake igjen! I arrangementa er det sal av bøker både av Færøvik og Sverresdotter Dypvik.

 

Astrid Sverresdotter Dypvik er nominert til årets sakprosapris fra Norsk kritikerlag, og juryen skriver:

Astrid Sverresdotter Dypvik

Astrid Sverresdotter Dypvik: Det var DDR. Forteljingar om eit nedlagt land, Samlaget
“Med boken Det var DDR markerer Astrid Sverresdotter Dypvik seg som en spennende sakprosaforfatter. Historikeren og journalisten Dypvik har her utviklet et selvstendig og originalt bokprosjekt – å lage, slik undertittelen heter, «Forteljingar om eit nedlagt land». Gjennom bokens 14 kapitler utviser Dypvik stor kreativitet og kunnskap, ved å presentere mennesker fra et bredt spekter i det tidligere DDR. Det er noe bevegende over boken, alle som er med, forteller fra et land som ikke lenger finnes, og de har vidt forskjellige budskap fra den store fortellingen om DDR. Dypvik skriver et vakkert nynorsk, og teksten framstår som både gjennomtenkt og velkomponert.”

Torbjørn Færøvik

Torbjørn Færøvik “(f. 1948) er cand. philol. med asiatisk historie som hovedfelt. Han har nær tretti års praksis som utenriksjournalist, blant annet fra NRK, hvor han var verdensreporter i 1996/97. Han har utgitt flere kritikerroste reiseskildringer og ungdomsbøker. To ganger har han mottatt Brageprisen; i 1999 for India – Stevnemøte med skjebnen og i 2003 for Kina – En reise på livets elv. I 2006 ble han tildelt Cappelenprisen for sitt fremragende forfatterskap. I 2009 utga han kritikerroste Midtens rike – En vandring i Kinas historie.

For nyaste boka I Maos rike fekk han Brageprisen, den gjevaste litteraturprisen i Norge:

Snart 40 år er gått siden formann Maos død. Siden den gang har vi fått et klarere bilde av hva som skjedde under hans styre. Modige kinesere har stått fram med sine beretninger, og forskere har fått adgang til arkiver som lenge har vært lukket. Bildet som avtegner seg, er skremmende.  Millioner av mennesker sultet i hjel.  Størst var sulten under Maos såkalte  Store sprang  fra 1958 til 1961. Nyere forskning tyder på at hans hårreisende forsøk på massemobilisering endte med minst 45 millioner menneskers død.
Noen år senere ga Mao støtet til Kulturrevolusjonen, som kom til å vare  i ti år.  Igjen ble et uhyggelig stort antall mennesker ofret på revolusjonens alter.

I Maos rike – En lidelseshistorie  forteller den kritikerroste forfatteren Torbjørn Færøvik om hva som skjedde under Mao. Hans baserer sin veldokumenterte fremstilling  på  nyere forskning og enkeltmenneskers skildringer.  Mesterlig og intenst redegjør Færøvik  for konsekvensene av den brutale politikken , samtidig som han forklarer hvorfor det kunne skje. Nettopp derfor er Maos  rike – En lidelseshistorie en særdeles viktig bok.” Frå CappelenDamm.no

Her er det rikhaldige programmet for dagen:


Kl 1200 Tvedestrand bibliotek: Torbjørn Færøvik: I Buddhas rike. Med vekt på Burma. Kr 100,00, pluss salg av burmesisk mat. Vi stiller med burmesisk kokk, grip sjansen til å smake delikatessar frå Burma.

Resten av dagen på Bokhotellet Lyngørporten, Gjeving: Kl 1400-1600 åpen restaurant for lunsj

Kl 1600 Torbjørn Færøvik: Midtens rike. Om Kinas historie. Kr 150,00

Kl 1700 Astrid Sverresdatter Dypvik: Det var DDR – Forteljingar om eit nedlagt land. Kr 150,00

Kl 1830 Torbjørn Færøvik: Maos rike. Kr 150,00.

(alle tre foredraga på bokhotellet kr 300,00)

Kl 2000 Middag. Kr 395,00. Bestill middag på 37 19 80 00 eller resepsjon@bokhotellet.no

 

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.