Litauisk heder til bokbyforfatter

Giedra Radvilaviciute blir hedret av Litauens president på nasjonaldagen 16. februar.

Giedra Radvilaviciute blir hedret av Litauens president på nasjonaldagen 16. februar.

På den litauiske nasjonaldagen 16. februar får forfatteren Giedra Radvilaviciute den høyeste utmerkelsen en litauisk kunstner og kulturarbeider kan få, overrakt av Litauens president Dalia Grybauskaitė. I Bokbyen Forlag i Tvedestrand er det stor glede. Forlaget gir ut Giedra Radvilavictues novellesamling I natt vil jeg sove mot veggen til høsten. Radvilaviciute vant EUs litteraturpris for boka i 2013, og dette er første skjønnlitterære bok fra Litauen som kommer på norsk siden ei diktsamling i 2008 og en roman så langt tilbake som i 1991. Paal Arbo oversetter boka, og han oversatte også Romuldas Granuskas To fortellinger fra Litauen (Gyldendal, 1991).

Bokbyen Forlag har fått støtte fra EU-fondet Kreative Europa og boka er også innkjøpt av Norsk Kulturråd til alle bibliotek i Norge. Den litauiske boka blir en del av en serie bøker Bokbyen Forlag gir ut av forfattere fra Baltikum.

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.