Hardtslående Lars Saabye Christensen på Bokstavelig Talt 5. -7 mai

Hardtslående Lars Saabye Christensen i Bokstavelig Talt.

Lars Saabye Christensen holder åpningsforedraget fredag ettermiddag i helgens Bokstavelig Talt-festival. Solveig A. Røvik og May-Lill Skjeggedal i festivalledelsen forteller at Saabye Christensen har lovt å være ”kortfattet og hardtslående”. Saabye Christensen har en av Norges mest leste forfattere, helt fra han fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for Historien om Gly i 1976. Senere har han fått Nordisk Råds litteraturpris, og de fleste litteraturpriser en norsk forfatter kan få. Bokbyen har et spesielt forhold til Lars Saabye Christensen. Det var han som holdt åpningstalen for bokbyen i 2003, og han har også seinere opptrådt i Tvedestrand.

Før Lars Saabye Christensen taler byr festivalen på foredrag av Berit Rickhard for elever på videregående skole om biografien ”Fra sjømann til soldat. Krigen som aldri tok slutt” som kommer på Bokbyen Forlag til høsten. En av Norges fremste fortellere, Liv Gulbrandsen, har fortellerforestilling om modige dyr for barn fra fire år og oppover i biblioteket, og den prislønte forfatteren Kjersti Annesdatter Skomsvold har skrivekurs på bokhotellet Lyngørporten. Den offisielle åpninga av festivalen står Strannakoret og fylkesmann Stein A. Ytterdahl for. Bokbyen og bokhotellet har sikra seg besøk av mange av landets og landsdelens fremste forfattere. Det er Nordisk Rådsprisvinner, nominert forfatter til Nordisk Råds litteraturpris, tre vinnere av Tarjei Vesaas’ debutantpris, flere vinnere av Brageprisen, bokhandlerprisen, kritikerprisen på forfatterlista: Vigdis Hjorth, Kristin Sørsdal, Jan Kristoffer Dale, Liv Gulbrandsen for både voksne og barn, Anne G. Holt og Inger Gundersen om Karsten og Petra, Helge Simonnes om En gud for de mange, Gunvald Opstad, Linda Holdø Skomakerstuen, erotisk festmiddag ved Silje Merethe Fossnes og båttur med forfatterne. Forfatterne inntar antikvariata i bokbyen lørdag formiddag, med samtaler med forfatterne helt på nært hold.

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.