Gudløs mann ber til Gud

Gudløs mann ber til Gud, kallar Fartein Horgar omtalen av Jóanes Nielsens diktsamling Gudehovud, gjendikta av Lars Moa (Bokbyen Forlag) i Adresseavisa. Jóanes Nielsen er Færøyanes kandidat til Nordisk råds litteraturpris for boka. Adresseavisa gir terningkast 5, og Horgar skriv: “I spennet mellom nedpå og himmelvendt går Jóanes Nielsen i livslang samtale med truet skaperverk, tvilsom skaper, og ikke minst seg selv.

Det starter så vakkert med et dikt om en ni gram stor gransanger som tre dager etter å ha blitt merket nede på Stavangerkanten, krasjer mot et kjøkkenvindu på Færøyene, 850 kilometer og et havkryss unna.

Forfatteren gir leserne noen hverdagslige betraktninger rundt funnet av den døde fuglen. Ikke mer. Etterlater oss likevel med bedrøvet undring over naturens og tilværelsens nesten vektløse mirakler.

Det fortsetter i “skamslåtte dikt”, knapt så flyvedyktige som gransangeren: “Eg veit at for mykje smerte kan øydelegge eit dikt./ Uredd skal det kunne styrte seg utfor fjellet/ vite at det blir redda av englane.” Men uten garanti for at der vil være engler på pletten for å fange dem opp.

Og en aner underveis i denne boka, så fast knyttet i materien, at sannsynligheten for englenes uteblivelse er større enn deres tilstedeværelse. Diktjeg’et vil ha seg frabedt en metafysikk. Han er fisker og proletar, bekjenner seg til det håndfaste, åpner en dør på gløtt, for opp av disse diktene, dampende av kroppens og jordnes dunster, stiger en bønn til en gud som diktets jeg hevder ikke å tro på.

Med ubetvingelig maskulin intonasjon, tar han til takke med hva det skal være, “berre ikkje døden”. Om døden likevel blirhans lodd i livet, “la det bli på ein stad/der det er bruk for meg/då skal eg prise ditt namn”.

“Gudehovud” har mye å gripe fatt i for den som har gleden ved dikt. Ingenting er for unnselig, pinlig, skyldbevisst eller smått til at det ikke kan være tema for Nielsens poesi. Når leste du for eksempel sist et vers om prostata? Nyrestein og ømtålige urinveier? Om blikket til en fisk som rives av kroken? Når leste du sist en hyllest til avisa Klassekampen og mannen (Lars Moa fra Stjørdal) som en gang i måneden sender dikteren en ny bunke i bulkfart over havet?

Nordisk råds litteraturpris 2018 deles ut 30. oktober, og “Gudehovud” er den færøyske kandidaten.”
Anmeldt av Fartein Horgar.

Meir om Gudehovud: https://bokbyenforlag.no/butikk/skjonnlitteratur/gudehovud/

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.