Gratulerer, Mona Levin!

Mona Levin Foto Knut Nordhagen Kagge ForlagMona Levin har fått Olav Dalgards kritikarpris for 2016. Norsk kritikerlag skriver at “Prismottakeren har vært synlig i norsk offentlighet i store deler av livet sitt, og er en veteran innen det norske teaterkritikerkorpset. Det ligger presisjon, tyngde og seriøsitet i måten hun setter ord på den musikalske kvaliteten i forestillingene hun skriver om.”

 

Bokbyen gratulerer og ønsker velkomen til Museumshaven i Tvedestrand sentrum onsdag 6. juli kl 1900. Da skal Mona Levin fortelle om “Mors historie”.

Mors historie

Mona Levin med en sterk familiefortelling i skyggen av Holocaust

I november 1942 flykter en mor med sin lille datter over grensen til Sverige. De forlater et land der de har mistet alt: Eiendom, innbo og borgerrettigheter. Noen dager før har M/S Donau forlatt kaien i Oslo. Far Robert Levin har gått i dekning. Moren Solveig Levin vet ikke om hun noensinne kommer til å se sin mann igjen.

Men historien begynner lenge før. Med varme, kløkt og blikk for livets små og store detaljer, tegner Mona Levin opp et stort lerret av jødisk familieliv fra Litauen til Oslo. Hun skriver like godt om sterke kvinneskikkelser som om brytninger mellom et tradisjonelt og moderne liv. Men den sterke kjærlighetshistorien mellom Solveig og Robert Levin har et illevarslende bakteppe. I Europa vinner jødehatet terreng. I november 1939 får de datteren Mona. Ikke lenge etter kommer krigen til Norgeorg_Mors historie_HOY

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.