Godt besøkt foredrag av Berit Rickhard i Arendal bibliotek

Interesserte tilhørere i Arendal bibliotek.

Stort intervju med Berit Rickhard i Fædrelandsvennen.

Kø for å få signert boka Fra sjømann til soldat. Krigen som aldri tok slutt.

-Dette er ei viktig bok, ei bok som er representativ for de fleste av de over 3000 fra Agderfylka som var til sjøs under andre verdenskrig, sa bokbyens Jan Kløvstad da han ønsket velkommen i et godt besøkt Arebdal bibliotek til lansering av Berit Rickhard biografi om faren Leonard Otto Sundby, sjømann som blei ufrivillig soldat ombord i båtene Velox og Tore Hafte.

Berit Rickhard fortalte om faren og miljøet rundt han, i Nord-Atlanteren, sørover mot Sierra Leone og i Indiahavet, i London under tyske bombeangrep der og i transportoppdrag til normandie etter D-dagen. Hele tida var faren hennes i maskinrommet, under havoverflata. Trangt og farlig.

-Min far var krigsseiler, og krigen var et ord jeg tidlig ble fortrolig med. De voksne rundt meg brukte det ofte, og jeg var ikke store jenta før jeg skjønte at det var krigen som hadde ødelagt min fars helse, det var den som var skyld i at han ikke kunne dra til sjøs igjen. Alle ulykker og knuste drømmer hadde sitt opphav i dette lille bitre ordet – krigen,” skriver Berit Rickhard i forordet til denne boka, der hun følger sin far gjennom krigsårene i den norske handelsflåten. Hun vil prøve å finne ut hvorfor krigen satte så dype og varige spor i farens sinn.

Fra sjømann til soldat. Krigen som aldri tok slutter er historien om maskinisten og krigsseileren Leonard Otto Sundby. Det er også beretningen om to skip og mannskapene deres: arendalsskipet Velox, fra angrepet på Norge 9. april 1940 til utgangen av 1943, og haugesundsskipet Thore Hafte fra året 1944 og invasjonen i Normandie. Bokas siste del handler om den ydmykende og urettferdige behandlingen krigsseilerne fikk i Norge etter krigen. Parallelt forteller Berit Rickhard en personlig historie om faren og hans skjebne etter at han kom tilbake til hjemlandet i 1945. For ham – og mange andre krigsseilere – skulle krigen aldri ta slutt. Den hadde bitt seg fast i nervesystemet deres.

Fredag 29. september kl 1100 har Berit Rickhard foredrag om boka i Kristiansand folkebibliotek.

Boka er til salgs i alle gode bokhandler, og kan også bestilles fra Bokbyen Forlag.

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.