Giedra Radvilavičiūtės I natt sover jeg ved veggen er lansert

Kronprinsesse Mette-Marit får Giedra Radvilaviciutes bok I natt sover jeg ved veggen av Natalia Klimiene. Foto Nikoline Bjørnerud

Bokbyen Forlag har, med støtte fra Kreativt Europa og Litauens kulturinstitutt, gitt ut novellesamlinga I natt sover jeg ved veggen av Giedra Radvilavičiūtė. Boka er også innkjøpt av Norsk Kulturråd og er sendt ut til alle bibliotek i Norge. Boka blei lansert i Litauens ambassade i Oslo, og da kronprinsesse Mette-Marit var på besøk i Bokbyen ved Skagerrak 8. juni fikk hun et eksemplar overrakt av Natalia Klimiene, som driver litauisk husflidsbutikk midt i bokbyen.

Giedra Radvilavičiūtė fikk EUs litteraturpris i 2012 for I natt sover jeg ved veggen. Det er en sjeldan begivenhet at det kommer litauiske bøker på norsk.

Giedra Radvilavičiūtė (1960) ble født i Panevėžys i Litauen. Hun har studert litauisk språk og litteratur ved universitetet i Vilnius, vært lærer i hjemtraktene og journalist i familiemagasiner i Vilnius. Fra 1994 til 1998 bodde hun i Chicago, og arbeider nå som språkredaktør i den litauiske statsforvaltningen. Giedra Radvilavičiūtės forfatterkarriere startet på slutten av 1990-tallet. Hun er kalt det moderne litauiske essayets mor. Essayistikken er den mest populære sjangeren i Litauen nå, og få kan måle seg med henne i kontrollert stil og struktur.

Selv om tekstene i denne samlingen er klassifisert som essays, passer de ikke inn i rammene for det klassiske essayet. Forfatteren spiller i sin skriving på skillet mellom selvbiografisk virkelighetsbeskrivelse og fiksjon. Essayene er sterkt intertekstuelle og dialogiske, og det å kjenne igjen disse ”andre stemmene” er i stor grad ansvarlig for gleden ved å lese dem. En fortelling på mange nivåer i disse essayene samler sammen en rekke ulike verdier: i tillegg til estetisk nytelse, kan vi fra hennes beretning få frem et realistisk bilde av det samtidige Litauen – fra sosialpolitikk via industrielle forhold, fritidsaktiviteter og hverdagens mange vaner, til forholdene for og problemene til emigrantene. Essayet ”Tekstens tiltrekning” er inkludert i antologien Best European Fiction i 2010 der 30 forfattere er med.

Paal Arbo og Snorre Karkkonen Svensson har oversatt fra litauisk. Utgitt med støtte fra Kreativt Europa og Litauens Kulturinstitutt, og er innkjøpt av Norsk Kulturråd.

Ambassadør Izolda Brickovskiené og Jan Kløvstad i bokpresentasjon. Foto Saulius Pagojus

Forlagsredaktør Jan Kløvstad presenterte boka i Litauens ambassade. Foto Saulius Pagojus

 

216 sider, innbundet, ISBN 978-82-8316-047-5, Kr 348

 

Bestilling til post@bokbyenforlag.no  i telefon 37 16 40 30, eller fra www.bokby.net.

 

Med vennlig hilsen

Bokbyen Forlag

 

Solveig A. Røvik, forlagssjef

Søk i artikler

Kontakt oss

Bokbyen ved Skagerrak
Postboks 101
4902 Tvedestrand
Tlf. 37 16 40 30

Besøksadresse: Hovedgata 46, inngang Arne Garborgs vei
post@bokbyen-skagerrak.no

Åpningstider:
Mandag-lørdag hele året
kl. 9.00-17.00 (15.00)

For åpningstider øvrige utsalg, se detaljer under Antikvariater.

TAKK TIL''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.