Gabi Gleichmann om ytringsfrihet – og om Udødelighetens elexir

Gabi Gleichmann på besøk hos Per Jørg Johnsen i ExLibris Antikvariat.

Gabi Gleichmann, ungarsk-svensk-norsk forfatter, forlegger og mangeårig leder av PEN-foreningen, holdt to foredrag for bokbyen i Tvedestrand lørdag. På formiddagen holdt han foredrag på Terna Kafé og fortalte om mangeårig arbeid som blant andre PEN-foreningen driver for å hjelpe forfulgte forfattere. Han fortalte særlig om Liu Xiaobo som ble satt i fengsel av kinesiske myndigheter da den norske Nobelkomiteen ga han Nobels fredspris og den svensk-eritreiske journalisten og forfatteren Dawit Isaak ble fengsla i Eritrea uten rettssak i september 2001, og fortsatt sitter i fengsel. Gleichmann er en nær venn av Salman Rushdie, og var også svært sentral i arbeidet med å få Rushdie ut av isolasjonen etter at prestestyret i Iran utstedte dødsdommen over han.

Gabi Gleichmann med Kari Øvernes, Jarmo Røvik og Emil Pedersen på Terna kafé.

 

Gleichmann gikk gjennom PEN-foreningens historie fra starten på 1920-tallet, med skiftende arbedisoppgaver etterhvert som diktatur av ulik farge har trua ytringfsfriheten. Nazismen på 1930-tallet og under andre verdenskrigen, kommunismen, de fascistiske diktatura i Spania og Latin-Amerika, Kina og de siste tiåra med truslene fra islamistisk prestestyre med Salmand Rushdie som det mest kjente eksempelet. PEN er forkorting for Poets, Essayists og Novellists, og har etter kvart utvida arbedisfeltet til å gjelde alle som kjemper for ytringsfrihet. En egen komite for forfattere i fengsel gjør et stort arbeid, og dessverre er det fortsatt mange forfattere som blir fengsla på grunn av meninger og bøker.

På Bokhotellet Lyngørporten stod Gleichmanns egen store slektskrønike Udødelighetens elexir i sentrum. Gleichmann debuterte i fjor høst med denne store romanen på 11 språk samtidig, og det har ingen forfatterdebutant gjort før. Nå er boka oversatt til 14 språk. Romanen er ei dannelsesreise i Europa fra 1200-tallet til i dag, med Budapest og den jødiske kulturen som omdreiningspunkt. Nå i vår kommer også romanen ut i Ungarn, på et av de største forlaga i Budapest.

Gabi Gleichmann signerer Udødelighetens elxir på Bokhotellet Lyngørporten.

De frammøtte på bokhotellet fikk bli med på ei fascinerende dannelsesreise gjennom europeisk historie, gjennom en stor roman bygd opp med inspirasjon fra 1001 natt som den grunnleggende strukturen, med den sentraleuropiske kulturtradisjonen som bakteppe og med den magiske relismen i latinamerikansk fortellertradisjon som inspirasjonskilde. Udødelighetens elexir er europeisk jødisk historie, fortalt gjennom slekta Spinoza. Boka kom ut på Aschehoug forlag i november 2012.

 

Bokbyen takker Stiftelsen Fritt Ord for støtte til arrangementa.

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.