FRILUFTSBOK-FESTIVALEN 2019

Friluftsbokfestivalen 2019 arrangeres i samarbeid med Aust-Agder Turistforening / DNT og Lyngørporten Hotell første helgen i november.

 

ÅRETS TEMA ER FRILUFTSLIV FØR OG NÅ, og vi gjør et dypdykk blant annet i Helge Ingstad liv.

Fredagsprogrammet på Bokhotellet (Lyngørporten Hotell) starter kl. 18.30 med offisiell åpning etterfulgt av to fantastiske foredragsholdere: Stein P. Åsheim (forfatter og eventyrer) og Ture Bjørgen (redningsklatrer i Rogaland Alpine Fjellgruppe og forfatter av boka «På liv og død – norsk fjellredning fra innsiden»
).

Lørdagsprogrammet på Bokhotellet (Lyngørporten Hotell) starter kl. 10.00 med foredrag av og med forfatter Maria Phillippa Rossi: «Friluftsliv under andre himmelstrøk» og så fortsetter forfatter Marius Nergaard Pettersen
 som har funnet, registrert og dokumentert hemmelige hytter land og strand rundt i Norge.
Etter lunsj gir vi scenen og mikrofonen til de helt unge: Friluftsentusiastene og friluftsbloggerne Isak Knutsen og Line Victoria Sverdrup. Isak og turkamerat Simon er 16 år, går Norge på langs og har gjort suksess som hovedpersonene i TV-serien “Villmark uten voksne” på TV2 Sumo, og Line Victoria (etterkommer av Fritjof Nansens medarbeider Otto Sverdrup) elsker friluftsliv og retter fokuset på nærturen og hvordan dagens unge promoterer friluftsopplevelser i sosiale medier.

Helge Ingstad og Hjalmar Dale er pionerer i norsk friluftsliv. Vi retter i år spesielt søkelys på dem – sammen med DNT-grunnleggeren Thomas Heftye. Vi har fått barnebarnet til Helge Ingstad, Eirik Sandberg Ingstad, til å holde foredraget «Alt bestefar fortalte var sant». Randulf Valle har skrevet bok om Hjalmar Dale, Helge Ingstad mentor og Randulf Valle vil holde foredrag med tittelen «Hjalmar Dale – den glemte eventyrer».

Friluftsmannen Thomas Heftye blir presentert av Karsten Alnæs – kanskje Norges fremste innen populærfremstilling av historisk stoff. Thomas Heftye gikk mye i fjelltraktene i Agderfylkene, og det passer glimrende siden Aust-Agder Turistforening har et stort utbygd sti- og løypenett i Aust-Agder og Telemark.

Kvelden blir avsluttet med middag hvor forfattere, foredragsholdere og publikum får anledning til gode samtaler over et godt måltid og god drikke.

Vi kommer tilbake med detaljer rundt priser på inngang, bespisning og overnatting. Det arbeides med å få på plass gunstige festivalpakker, slik at dette blir en festival som gir mye valuta for pengene.

Detaljert program:

Fredag på Lyngørporten hotell (Bokhotellet):
Kl. 18.30: Åpningstale ved styreformann Svein Hjorth-Olsen, Aust-Agder turistforening.
Kl. 18.45: «Levende tid framfor dødtid» Foredrag av og med eventyrer og forfatter Stein P. Åsheim.
Kl. 19.45: «På liv og død» Foredrag av og med Ture Bjørgen, redningsklatrer i Rogaland Alpine Fjellgruppe og forfatter av boka «På liv og død – norsk fjellredning fra innsiden»

Kl. 20.30: Middag – forfattere og foredragsholdere spiser sammen med festivaldeltakerne.

Lørdag på Lyngørporten Hotell (Bokhotellet):
Kl. 10.00: «Friluftsliv under andre himmelstrøk»,foredrag av og med forfatter Maria Phillippa Rossi.
Kl. 11.15: «Hemmelige hytter» Foredrag av og med forfatter Marius Nergaard Pettersen
Kl. 12.00–13.00: LUNSJ
Kl. 13.30: «Villmark uten voksne» foredrag av og med Isak Knutsen og Simon Simonsen.
Kl. 14.00: «Nansen hadde ikke fått med seg «vestkantjenter på tur». Foredrag av og med Line Victoria Sverdrup
Kl. 14.45: Pause med forfriskninger
Kl. 15.30: «Hjalmar Dale – den glemte eventyrer», foredrag av og med Randulf Valle
Kl. 16.45: «Alt bestefar fortalte var sant». Foredrag om Helge Ingstad av og med Eirik Sandberg Ingstad
Kl. 17.30: Pause
Kl. 18.00: «Friluftsmannen Thomas Heftye». Foredrag av og med Karsten Alnæs
Kl. 19.00: «Friluftsliv i Austheiene før og nå» – bildeforedrag av og med Johan Christian Frøstrup
Kl. 20.00: Festivalmiddag for festivaldeltakere, forfattere og foredragsholdere.

Søndag på Lyngørporten Hotell (Bokhotellet)
:
Kl. 10.00: «FYR – Sørlandets – LYS» Bildeforedrag om besøksfyr på Agder fra Risør til Flekkefjord.
Kl. 11.00: «Leve en drøm – reise med vind», foredrag av og med jordomseiler og forfatter Harald Solfjeld.

Arrangøren Aust-Agder Turistforening tar forbehold om endring i programmet.

Foredragsholderne:

Stein P. Åsheim kan du møte fredag kveld på Lyngørporten Hotell.

 

Redningsklatreren Ture Bjørgen setter folks eventyrlyst og ekstremsport i et tankevekkende perspektiv.

 

Maria Phillippa Rossi tar oss med på tur under fremmede himmelstrøk.

 

Forfatteren og friluftsmannen Marius Nergaard Pettersen har oppdaget mange hemmelige hytter, og forteller om dem, hvordan han fant dem og hvorfor de er hemmelige.

 

Isak Knutsen og Simon Simonsen tar oss med på tur uten voksne. Hvordan kan to 15-år gamle gutter finne på å starte på den lange turen Norge på langs. De har blitt et år eldre og er fortsatt underveis fra Lindesnes til Nordkapp.

 

Line Victoria Sverdrup er 100% friluftsjente, og hun deler gjerne sine natur- og friluftsopplevelser med andre gjennom sin blogg og i sosiale medier.

Randulf Valle har skrevet biografien om Hjalmar Dale – Helge Ingstad læremester.

 

Eirik Sandberg Ingstad forteller om sin bestefar Helge Ingstad.

 

Forfatter Karsten Alnæs er ekspert i å popularisere historiske begivenheter, og han har gjennom sin biografi om Thomas Heftye tegnet et levende bilde av de røde T-ers far.

 

Harald Solfjeld har seilt “jorda rundt” – mellom isfjell og palmeøyer, sovet på åpne havet, og holdt seg våken gjennom stormnetter i krevende farvann. Han forliste utenfor New Zealand, men ble utrolig nok reddet. Han forteller historien søndag formiddag som avslutning på Friluftsbokfestivalen 2019 på Lyngørporten Hotell, Gjeving, Tvedestrand.

 

 

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.