Fire nye bøker fra Bokbyen Forlag i oktober

Nye bøker på veg fra Bokbyen Forlag:

16. oktober Øivind Berg, Tommy Egra, Jo van der Eynden, Jan Atle Knudsen og Øystein Paulsen: Sjøørret, 23. oktober artikkelsamlinga Spor i Setesdalsjord, 24. oktober Asbjørn Thomassen og Liv Marit Idsø: Faner i den frilynde ungdomsrørsla, 26. oktober Henry Lawson: I sol og regn på slitne bein. Dikt og noveller gjendikta av Håvard Rem og Åsmund Forfang.

 

Mer om bøkene her:

SJØØRRET_overtrekket_nyttSJØØRRET

Bokbyen Forlag har gleden av å presentere praktboken SJØØRRET – et biologisk og kulturhistorisk portrett.

I denne boken formidler forfatterne kunnskap om sjøørreten og sportsfiske etter sjøørret i en populærvitenskapelig og kulturhistorisk formidling av fiskens biologi og fiskets utvikling fra alminnelig fangst og matauk til dagens entusiastiske sportsfiske.

En unik bok om sjøørret og sjøørretfiske

Forfatterne bak utgivelsene ”Hummer” (2010) og ”Makrell” (2012) har denne gangen tatt for seg en ny art – sjøørreten. De har skapt en bok det ikke finnes maken til, og som Bokbyen Forlag har stor tro på. Interessen for sportsfiske etter ørret i sjøen er større enn noen gang, og når forfatterne Øivind Berg, Jo van der Eynden og Jan Atle Knutsen har fått med Tommy Egra – aktiv sportsfisker, formidler og fiskeekspert – er de praktiske sidene ved det moderne sportsfisket ivaretatt på beste måte . Tommy Egra er en entusiast som elsker å fiske og vet hva som skal til for å lykkes i jakten på sjøørreten.

Hvem, hva, hvor og hvordan

Denne utgivelsen formidler kunnskap og gir inspirasjon til å fiske og tilberede fangsten. Boken, som er rikt illustrert, er på 264 sider og er inndelt i fem deler. Sjøørretens biologi og levesett, Det historiske fisket etter blank fisk i elver og sjø, Jakten på sjøørret (det moderne sportsfisket), Sjøørretfiske på Sørlandet med kart over fiskeplasser i kystkommunene i Aust-Agder og Vest-Agder, samt et inspirerende matkapittel som sikrer at fangsten blir hovedingrediens i et velsmakende måltid.

Et vakkert portrett av en høyt verdsatt fisk

Denne boka føyer seg inn i rekken av de suksessfulle utgivelsene ”Makrell” og ”Hummer” (som ble nominert til Sørlandets litteraturpris i 2010), og er en vakker bok på grunn av sine spesielt gode fotografier. De fleste av bildene er tatt av medforfatterne Tommy Egra og Øystein Paulsen – noen av Paulsens bilder er som kunstverk å regne. Aldri har sjøørreten vært portrettert så nært og respektfullt.

Sportsfiskets år 2014

Sportsfiske er en sunn og helsebringende fritidsaktivitet og en livslang hobby, uttaler Norges Jeger- og Fiskerforbund i forbindelse med åpningen av Sportsfiskets år. Denne utgivelsen er en døråpner inn i en aktivitet og lidenskap som mange allerede kjenner. Det som gjør nettopp sjøørreten interessant er at den er finnes langs hele kysten, og den kan fiskes året rundt uten fiskekort.

Fritt fiske – året rundt
Fisket er fritt og kan praktiseres med enkelt utstyr – og med avansert utstyr og kreative teknikker for å finne og fange de største fiskene. For langs kysten av det sørlige Norge finnes det mange steder der det er mulighet til å få stor og flott fisk på kroken. Hovedfokuset til forfatterne er å formidle gleden ved å fiske etter denne vakre fisken, og vise hvordan man kommer i gang med en aktivitet som gir mange gleder – til alle årstider. Utgivelsen passer derfor spesielt godt i år siden 2014 er Sportsfiskeåret.

Her finner du sjøørreten
Forfatterne har størst lokalkunnskap om fiskeplasser på Sørlandet, men de generelle beskrivelsene av hvor man finner Sjøørreten og hvordan den fiskes, er aktuelle for fisking langs hele kysten av landet vårt – og for den saks skyld – våre naboland.
Bokens presentasjon av fiskeplasser kommunevis fra Risør i øst til Flekkefjord i vest, er valgt ut av lokale sportsfiskere som kjenner hver vik og bukt og vet når og hvor man bør være for å lykkes i jakten på ørret i sjø og fjord.

Boka lanseres 16. oktober 2014.

Pris kr 348,-

ISBN: 978-82-8316-013-0
Mer om forfatterne:

Øivind Berg (1955) er forfatter og friluftsmann. Han har skrevet en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Flere av utgivelsene er oversatt og utgitt i Sverige, Danmark og Finland. Han fikk Kulturdepartementets spesialpris i 2003 for sitt samlede forfatterskap av naturbøker for barn og unge. Øivind er utdannet adjunkt, men arbeider i dag som tekstforfatter og kreativ leder i design- og kommunikasjonsbransjen.

Jo van der Eynden (1951) har de siste 30 årene hatt kystkultur og maritime kulturhistorie som arbeidsfelt som forfatter, foredragsholder og I kulturvernforvaltningen. Han har vært en drivkraft i etableringen av etatsmuseet Lindesnes Fyr hvor han i dag er direktør. For sitt arbeid med kystkultur og fiskerihistorie er han tildelt Norges fiskarlags Kystkulturpris (2003), Forbundet Kystens Kystpris (2006) og Fiskeri- og kystdepartementets Fyrtårnpris (2013)

Tommy Egra (1978) fanget sine første fisk som femåring og har jobbet med sportsfiske hele sitt voksne liv. Han har vært ansatt som sportsfiskeekspert hos Jakt & Friluft i hjembyen Arendal, som fagansvarlig i Elbe Normark AS, og vært en mye brukt foredragsholder, skribent og fotograf med faste leveranser til Jakt og fiske, Alt om fiske og bladet Villmarksliv. Han var hovedfotograf til boken ”Sjøfiskehåndboken” (2011).

 

Jan Atle Knutsen (1962) er marinbiolog og forsker ved Havforskningsinstituttets forskningsstasjon Flødevigen i Arendal. Han har også arbeidet som miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Aust-Agder. Jan Atle har arbeidet aktivt med kystsoneforvaltning med fokus på oppvekstvilkår for hummer, torsk og sjøørret. Han har skrevet både populærvitenskapelige bøker og artikler innen sine fagområder og ble tildelt Havforskningsinstituttets formidlingspris i 2009.

ØysteinPaulsen (1951) har høgskoleutdannelse i miljøhygiene og har jobbet som forskningstekniker, dykker og fotograf ved Havforskningsinstituttet Flødevigen. Han har siden 2005 hatt eget foretak som fotograf og levert bilder til bøker, magasiner, offentlige etater og private og vært hovedfotograf ved fem bokutgivelser og deltatt på flere utstillinger, bl.a Sørlandsutstillingen.

 

 

Spor i Setesdal OMSLAGSpor i Setesdalsjord

Skjulte skatter og ny kunnskap om forhistorien i Setesdal. Boka er den første samlede og rikt illustrerte oversikten over Setesdals forhistorie og historie, og presenterer blant annet resultater fra senere års arkeologiske utgravinger i dalen.

Spor i Setesdalsjord er en artikkelsamling om forhistorie og historisk tid i Setesdal.

I 2009 inviterte Aust-Agder fylkeskommune, Setesdalsmuseet og Kulturhistorisk museum til et arkeologiseminar på Rysstad for å gjøre ferske utgravingsresultater kjent for folk flest. Det kom over 140 personer til seminaret. Denne store interessen initierte arbeidet med boka. Denne utgivelsen er den første skriftlige sammenfattingen av Setesdals forhistorie på nesten 100 år. Boka inneholder elleve artikler skrevet av norske forskere. De presenterer funn og spor fra forhistorisk og historisk tid i Setesdal og diskuterer disse i større sammenhenger. Resultater fra nyere undersøkelser utført etter seminaret er tatt med i artiklene som omfatter bl.a. hvordan finner arkeologene spor, gravskikk gjennom tidene, de viktige utmarksressursene, byggeskikk m.m. Artikkelsamlingen passer både for den brede allmennheten og den mer historieinteresserte leser.


Spor i Setesdalsjord
blir et referanseverk for historien i Setesdal.
Pris kr 348,-

ISBN: 978-82-8316-011-6

Asbjørn Thomassen/Liv Marit Idsø:

Faner i den frilynde ungdomsrørsla

Faner forside

Lansering i Oslo fredag 24. oktober

Faner i den frilynde ungdomsrørsla er eit leksikon med over 460 faner, mange av dei er presenterte med både framsida og baksida. Her er ungdomslagsfaner frå kvar einaste kommune i heile landet. Fanene viser visjonen i ungdomslaga og på landsplan. Det kan vere store ord, ord som peikar framover. Også faner i ungdomslag om ikkje er med i Noregs Ungdomslag er tatt med i dette rause gjennomillustrerte verket. Profesjonelle kunstnarar som Nikolai Astrup, Ole Ekornes d.e. og d.y., Bergslien-brørne og Louis Kvalstad er i godt selskap med dyktige husflidutøvarar og lokalt og regionalt kjente kunstnarar. Boka byr på ei kulturhistorie få eller ingen andre rørsler kan vise maken til. Det er også eigne kapittel om fanetradisjonen, utvikling av bildespråket, kva fanene fortel, fanekunstnarar, faneord, lagsnamn, lagsregister og solide kjeldetilvisingar.

I mange år har Asbjørn Thomassen (1938-2013), tillitsvalt og tidlegare redaktør og internasjonal rådgjevar i Noregs Ungdomslag, systematisk samla opplysningar og foto og skrive meste av boka. Forfattaren, journalisten og lektoren Liv Marit Idsø (1950 -) har fullført arbeidet, og begge har hatt god hjelp av ungdomslagsfolk landet rundt.

340 sider, gjennomillustrert i farger, Kr 398,-

 

 

Henry Lawson:

I sol og regn på slitne bein

 

Utvalgte dikt og noveller

gjendiktet av Håvard Rem og Åsmund Forfang

 

Henry Lawson OMSLAG framsideBoklansering i barndomsheimen til Henry Lawsons far på Tromøya i Arendal søndag 26. oktober kl 1600, med Damien Miller, Australias ambassadør til Danmark, Island og Norge til stede sammen med Håvard Rem, Kari Mentyjærvi og Jan Kløvstad.

Henry Lawson er Australias nasjonaldikter. Han er blant de best kjente australske diktere og forfattere fra kolonitiden og blir omtalt som Australias største forfatter. Lawsons fortellinger og dikt har vært viktig i utviklinga av en egen australsk identitet, og han er oversatt til flere språk.

Henry Lawson var en nyskapende sosialrealistisk forfatter som fikk fattigfolk og arbeidsfolk til å rette ryggen. Livet og forfatterskapet hans gir stadig inspirasjon til opplesere, skuespillere, andre forfattere, filmskapere, koreografer i ballett – og den politiske venstresida i Australia.

I alt ni novellesamlinger og sju diktsamlinger kom ut mens han levde. Og det han dikta står seg. Flere av dikta og noveller som The Drover’s Wife, The Union Buries Its Dead og Telling Mrs Baker blir stadig lest og omtalt som grunnsteiner i australsk litteratur og identitetsbygging.

Henry Lawson (1867-1922) var sønn av Niels Hertzberg Larsen fra Tromøy ved Arendal og Louisa Albury fra Mudgee i New South Wales.

Dikt gjendikta av Håvard Rem, noveller oversatt av Åsmund Forfang, litteraturfaglig artikkel av Kari Mentyjærvi og biografisk artikkel av Jan Kløvstad.

112 sider, innbundet, med smussomslag

Kr 248,-

ISBN 978-82-8316-012-3

 

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.