Fantasyfestivalen

Fantasyfestivalen er en helt ny satsing på tilbud til unge lesere i Bokbyen i Tvedestrand. Om høsten settes fokuset på fantastiske fortellinger, fantasylitteratur og tegneseriebøker som først og fremst rettes mot unge lesere.

Ungdomshelg i Bokbyen

Vi vet at svært mange tenåringer og unge voksne leser fantasy når de først leser, men dessverre er utvalget av gode bøker i denne sjangeren mangelvare i Bokbyens antikvariater. Dette skyldes både at denne sjangeren er relativt ung, selv om også klassiske episke fortellinger gjerne kan gis merkelappen «Fantasy».

Fantasyfestivalen 2019

Årets Fantasyfestival i Tvedestrand åpner fredag 27/9 i Litteraturhuset kl. 18.00.

Programmet varer til kl. 21.00, og du får møte og høre fantasyforfatterne Steffen Sørum, Mari Moen Holsve og Torbjørn Øverland Amundsen.

Lørdag fortsetter programmet i Litteraturhuset fra kl. 11.00, og varer til kl. 16.00.

Se mer av programmet for 2019 her

Fantasyfestivalen 2018 er vel i havn

Øivind Berg fra Bokbyen ledet arrangementet, og han uttrykker at årets program innholdsmessig var meget bra, og frister til gjentakelse.

Øivind Berg fra Bokbyen ledet arrangementet, og han uttrykker at årets program innholdsmessig var meget bra, og frister til gjentakelse. Foto: Tvedestrandsposten.

Når Bokbyen satser på unge lesere er det naturlig å sette fokuset på fantasylitteratur, og denne helgen fikk vi gode innblikk i hvordan ledende norske fantasy-forfattere jobber når de skaper sine fantastiske univers.

Nora Vinjor Røssland bokbader Ørjan N. Karlsson.

Nora Vinjor Røssland bokbader Ørjan N. Karlsson. Foto: Øivind Berg

Nora Vinjor Røssland innledet lørdagens program med å presentere fantasysjangeren fra sitt ståsted som bokanmelder og bokblogger. Hun fortsatte med interessante samtaler med forfatterne Ørjan N. Karlsson og Tone Almhjell i Kulturklubben i Tvedestrand Rådhus. Mellom bokbadene fikk vi servert inspirerende presentasjoner av Tonje Tornes og Sigbjørn Mostue. Sistnevnte ga også tilhørerne konkrete skrivetips – i fall det var noen som leker med tanken å skrive selv. Og det var det faktisk flere av tilhørerne som gjorde. Det skal bli spennende å se hva dette kan resultere i. For det er faktisk slik at mange av dem som leser fantasy også er svært glade i å skrive. Lesing og skriving henger nøye sammen, poengterte Sigbjørn Mostue.

Fantasyfestivalen 2018
Årets festival er allerede historie. Dessverre klarte vi ikke å fylle lokalene med publikum, men det håper vi kan rette seg neste gang vi inviterer til Fantasyfestival. Det som i alle fall er sikkert er at innholdet i denne første utgaven av Fantasyfestivalen var av topp kvalitet. Fantastiske forfattere, og en veldig opplagt og engasjert leder av samtalene med Ørjan N. Karlsson og Tone Almhjell, bokbloggeren Nora Vinjor Røssland (Noras bokblogg), gjorde sitt til at innholdet i Fantasyfestivalen 2018 ble veldig bra.

Sigbjørn Mostue sammen med bokblogger og bokbader Nora Vinjor Røssland.

Sigbjørn Mostue sammen med bokblogger og bokbader Nora Vinjor Røssland. Foto: Øivind Berg

Nora Vinjor Røssland i samtale med Tone Almhjell.

Nora Vinjor Røssland i samtale med Tone Almhjell. Foto: Øivind Berg

Fokus også på tegneserier
Årets festival hadde også fokus på tegneserier. Egmonts tegneserieredaktør Tonje Tornes presenterte smakebiter på hva som skjer i norsk tegneseriemiljø. Det er høy kvalitet på det som skapes i Norge, og spesielt fremhevet hun familieserien “Pondus” og fantasytegneserien “Nordlys”, som nettopp har kommet som bok og kommer som eget julehefte i år.
Tegneserier og fantasy henger nøye sammem, og Tonje Tornes fortalte at hun var svært inspirert av både tegneserier og norsk folkefantasi, eventyrene, da hun skapte sitt fantasyunivers “Kire-serien”.

Tonje Tornes er tegneserieredaktør i Egmont. I tillegg til full jobb er hun også fantasyforfatter.

Tonje Tornes er tegneserieredaktør i Egmont. I tillegg til full jobb er hun også fantasyforfatter.

Fantasyfestivalen 2019
Bokbyen i Tvedestrand vurderer det slik at denne satsingen er viktig. Det er viktig å skape rom for leseopplevelser og leseglede blant barn og ungdom, og derfor ønsker vi at Fantasyfestivalen skal leve. Vi jobber mot ny Fantasyfestival neste år, og allerede i høst vil vi forsøke å sette sammen et program som vil være attraktivt for unge lesere.

Her ser du programmet vi hadde på festivalen i 2018, et spennende program med gode forfattermøter:

Fredag 5/10 Kulturklubben Tvedestrand rådhus:
Kl. 18.00: Tonje Tornes, tegneserieredaktør i Egmont snakker om tegneserier og presenterer tegneserieboka «NORDLYS» av Malin Falch.
Kl. 19.00: Ørjan N. Karlsson presenterer boka «Nattspeilet» og inviterer til fantasy-rollespill.

Lørdag 6/10 Kulturklubben Tvedestrand rådhus:
Kl. 12.30: Nora Vinjor: Hvorfor er fantasy min favorittsjanger
Kl. 13.00: Ørjan N. Karlsson, bokbades av Nora Vinjor
Kl. 13.30: Tonje Tornes forteller om bokserien KIRE og om hvordan hun jobber med siste boka i trilogien.
Kl. 14.30: Tone Almhjell, bokbades av Nora Vinjor
Kl. 15.30: Sigbjørn Moestue forteller om hvordan han skaper sine fantasyunivers og deler skrivetips i et kort skrivekurs.
Kl. 17.00: Bokjakt og bokbytte – se om du finner noen uoppdagede skatter.
Kl. 18.00: Filmvisning: “Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children”

ØRJAN N. KARLSON skriver krim, science-fiction og fantasy, og mange er kjent med bøkene i serien Lansetrilogien (TIDSROSEN, SJELENES BRØNN) og Bifrostserien (YLVA OG MYLDERMØRKET og boka NATTSPEILET)
SIGBJØRN MOESTUE  har så langt utgitt 14 bøker, et teaterstykke og har vært med på å skrive drama for tv. Foreløpig siste utgivelse er “I morgen er alt mørkt – Marlens historie”, som er oppfølgeren til U-prisvinner “I morgen er alt mørkt – Brages historie”.

TONJE TORNES er tegneserieredaktør og kommunikasjonssjef for Egmont Kids Media. På fritiden prøver hun å bli ferdig med den siste boken i Kire-serien. Bok 1 – Hulder kom i 2013 og bok 2 – Forbannet i 2015. Hulder ble stemt fram som favoritt av leserne til barnebok-kritikk.

TONE ALMHJELL skriver både på norsk og engelsk. For tolv år siden bestemte hun seg for å si opp journalistjobben, selge leiligheten og skrive fantasy på heltid. Hennes første roman, Vindeltorn (The Twistrose Key), ble antatt av amerikanske Penguin og utgitt over store deler av verden. Den ble kåret til en av de ti beste barnebokdebutene i 2013 av American Booksellers Association, ble anmeldt i New York Times og the Sun, og utropt til årets beste barnebok av Irish Independent Times. Her hjemme ble den blant annet nominert til ARKs barnebokpris og var en av de mest solgte barnebøkene det året. I 2016 kom Maretorn (Thornghost), som er en frittstående oppfølger til den første boka. Den fikk også strålende kritikker og ble nominert til ARKs barnebokpris og Bokslukerprisen.

 

FILMEN: “Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” er en amerikansk fantasyfilm fra 2016. Filmen er regissert av Tim Burton, skrevet av Jane Goldman, og har Asa Butterfield, Eva Green, Samuel L. Jackson og Ella Purnell i hovedrollene. Filmen er basert på romanen med samme navn av Ransom Riggs.

Se traileren her:

 

 

Mer informasjon kommer her og på våre egne Facebooksider – Fantasyfestivalen – følg med!

Følg også med på vår nettside og på Facebook.

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.