Fantasyfestivalen 2018 er vel i havn

Øivind Berg fra Bokbyen ledet arrangementet, og han uttrykker at årets program innholdsmessig var meget bra, og frister til gjentakelse.

Øivind Berg fra Bokbyen ledet arrangementet, og han uttrykker at årets program innholdsmessig var meget bra, og frister til gjentakelse. Foto: Tvedestrandsposten.

Når Bokbyen satser på unge lesere er det naturlig å sette fokuset på fantasylitteratur, og denne helgen fikk vi gode innblikk i hvordan ledende norske fantasy-forfattere jobber når de skaper sine fantastiske univers.

Nora Vinjor Røssland bokbader Ørjan N. Karlsson.

Nora Vinjor Røssland bokbader Ørjan N. Karlsson. Foto: Øivind Berg

Nora Vinjor Røssland innledet lørdagens program med å presentere fantasysjangeren fra sitt ståsted som bokanmelder og bokblogger. Hun fortsatte med interessante samtaler med forfatterne Ørjan N. Karlsson og Tone Almhjell i Kulturklubben i Tvedestrand Rådhus. Mellom bokbadene fikk vi servert inspirerende presentasjoner av Tonje Tornes og Sigbjørn Mostue. Sistnevnte ga også tilhørerne konkrete skrivetips – i fall det var noen som leker med tanken å skrive selv. Og det var det faktisk flere av tilhørerne som gjorde. Det skal bli spennende å se hva dette kan resultere i. For det er faktisk slik at mange av dem som leser fantasy også er svært glade i å skrive. Lesing og skriving henger nøye sammen, poengterte Sigbjørn Mostue.

Fantasyfestivalen 2018
Årets festival er allerede historie. Dessverre klarte vi ikke å fylle lokalene med publikum, men det håper vi kan rette seg neste gang vi inviterer til Fantasyfestival. Det som i alle fall er sikkert er at innholdet i denne første utgaven av Fantasyfestivalen var av topp kvalitet. Fantastiske forfattere, og en veldig opplagt og engasjert leder av samtalene med Ørjan N. Karlsson og Tone Almhjell, bokbloggeren Nora Vinjor Røssland (Noras bokblogg), gjorde sitt til at innholdet i Fantasyfestivalen 2018 ble veldig bra.

Sigbjørn Mostue sammen med bokblogger og bokbader Nora Vinjor Røssland.

Sigbjørn Mostue sammen med bokblogger og bokbader Nora Vinjor Røssland. Foto: Øivind Berg

Nora Vinjor Røssland i samtale med Tone Almhjell.

Nora Vinjor Røssland i samtale med Tone Almhjell. Foto: Øivind Berg

Fokus også på tegneserier
Årets festival hadde også fokus på tegneserier. Egmonts tegneserieredaktør Tonje Tornes presenterte smakebiter på hva som skjer i norsk tegneseriemiljø. Det er høy kvalitet på det som skapes i Norge, og spesielt fremhevet hun familieserien “Pondus” og fantasytegneserien “Nordlys”, som nettopp har kommet som bok og kommer som eget julehefte i år.
Tegneserier og fantasy henger nøye sammem, og Tonje Tornes fortalte at hun var svært inspirert av både tegneserier og norsk folkefantasi, eventyrene, da hun skapte sitt fantasyunivers “Kire-serien”.

Tonje Tornes er tegneserieredaktør i Egmont. I tillegg til full jobb er hun også fantasyforfatter.

Tonje Tornes er tegneserieredaktør i Egmont. I tillegg til full jobb er hun også fantasyforfatter.

Fantasyfestivalen 2019
Bokbyen i Tvedestrand vurderer det slik at denne satsingen er viktig. Det er viktig å skape rom for leseopplevelser og leseglede blant barn og ungdom, og derfor ønsker vi at Fantasyfestivalen skal leve. Vi jobber mot ny Fantasyfestival neste år, og allerede i høst vil vi forsøke å sette sammen et program som vil være attraktivt for unge lesere.

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.