Den store boka om sjøens kvinner

 Møt Elisabeth Lønnå på Bokhotellet Lyngørporten 30. juni kl 1500.

-Endelig har vi fått den store boka om sjøens kvinner! Jeg går ned i kjelleren der den gamle styrmannslua mi henger, tar lua på meg og løfter den til ære for Lønnås store, betimelige bok, skreiv Jon Michelet da Elisabeth Lønnås bok ”Sjøens kvinner. Ute og hjemme” kom ut.

Lørdag 30. juni kl 1500 holder Lønnå foredrag om boka på Bokhotellet Lyngørporten.

 Kvinnenes innsats i og for den norske handelsflåten er lite kjent. I løpet av de drøye hundre årene denne boken tar for seg, var mange tusen kvinner til sjøs. Kapteinshustruer seilte med norske seilskuter i fjerne farvann, ofte sammen med barna sine. Samtidig skapte dampskipstrafikken langs kysten og over Nordsjøen en nisje for kvinnelig arbeidskraft. Flere hundre tusen sjømannskoner skapte et hjem på land, mens mannen var ute, ofte i flere år av gangen.

Elisabeth Lønnå tar oss videre gjennom krig og dramatikk, oppgangstid og krise. Hun slipper de ulike stemmene til: kapteinshustruene, telegrafistene, messepikene, sjømannskonene og dagens maritime kvinner. Til sammen gir de et innblikk i en spennende historie som aldri før er fortalt.

 

 

Elisabeth Lønnå er dr. philos. ved Universitetet i Oslo, forfatter og lektor i videregående skole. Hun har spesialisert seg på kvinne- og kjønnshistorie. Tidligere utgivelser er Stolthet og kvinnekamp. Norsk kvinnesaksforening fra 1913 (1996) og Helga Eng. Psykolog og pedagog i barnets århundre (2002). Hun har også gitt ut en lang rekke artikler i norske og internasjonale tidsskrifter.

Bokhotellet Lyngørporten lørdag 30. juni kl 1500.

Kr 125,00 inkl kaffe og kake.

Restauranten åpen.

 

 

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.