Burns Supper – en verdensbegivenhet – nå også på Bokhotellet

Robert Burns fotoMillioner av skotter verden over feirer Robert Burns fødselsdag 25. januar. Denne dagen er som en ekstra julaften og 17. mai på en gang for skottene. Nå inviterer bokhotellet og bokbyen til feiring med Auld Lang Syne og andre kjente Burns-sanger, den skotske nasjonalretten haggis (for de som tør, – vi har også andre gode middagsalternativ!), skotsk whiskey og dikt, kåseri og andre innslag i festkveld på Bokhotellet Lyngørporten på Gjeving lørdag 24. januar kl 1900-2300. Alle kan nynne en sang av Robert Burns, og Auld Lang Syne er en av verdens mest kjente sanger.

Robert Burns, (1759-1796) født i Ayrshire, skotsk dikter, en av Skottlands største. Han var sønn av en fattig bonde; hans korte liv ble preget av kampen for utkommet – bl.a. prøvde han seg to ganger uten hell som gårdbruker – og hans død ble fremskyndet av alkoholmisbruk. Han kom også i vanskeligheter på grunn av sine mange og lidenskapelige kjærlighetsaffærer. Hans første diktsamling, Poems, Chiefly in the Scottish Dialect (1786), vakte oppsikt, og i årene som fulgte nøt han stor anseelse. Hans beste dikt er alle på skotsk dialekt; det var hjemlandets ord og vendinger, folkeviser og sanger, natur og mennesker som gav sterkest inspirasjon. Han spenner fra det lystige og humoristiske til det dypt følsomme, ikke minst i sine kjærlighetsdikt. Emnene tok han stort sett fra vanlige menneskers arbeid, sorger og gleder. De mektige og prektige fikk merke hans satire. Slik er Burns en i beste forstand folkelig dikter. Han fremstår også som noe av en formens mester. Blant hans mest kjente dikt er Comin’ Thro’ the Rye, Mary Morison, Auld Lang Syne og Tam o’ Shanter. Burns var sterkt grepet av den franske revolusjon, og gav uttrykk for det i en rekke dikt på «vanlig» engelsk.

Noen av hans dikt er oversatt til norsk av noen av våre fremste poeter og oversettere: til bokmål av Henrik Wergeland, og til nynorsk av Olav Nygard (1923), Hartvig Kiran ( 1966) og Johannes Gjerdåker (1996, 1998). Visesangeren Alf Cranner har gitt ut CD-en Som en rose (2006) med sanger av Robert Burns.

25. januar er Robert Burns fødselsdag. På samme måten som vi nodmenn feirer jul en dag før resten av verden, er vi også først ute med feiringa av Robert Burns.

Bli gjerne med på aklle de andre skotske arrangementene hele 24. januar. Se egen side.

1900-2300 Burn´s supper – et ekte skotsk måltid, med haggis på menyen og dikt og sanger av Robert Burns. Kåseri av James Robertson, dikt av Liz Niven, skotsk musikk. Kr 425,- Overnatting på Bokhotellet lørdag-søndag inkl lørdagsmiddag pr person i dobbeltrom kr 990,- /enkeltrom kr 1390,-. Påmelding til resepsjon@bokhotellet.no eller 37 19 80 00.

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.