-Bunnsolid om bondehøvding

Tvedestrandspostens bokmeldar Sven Gjeruldsen  skriv om Kjell Håves biografi: “Heller storm enn stille. Jon Leirfall – meir enn seksti politiske år” 27. oktober 2012:

 

Kjell Håve haustar lovord for Leirfall-biografien. Her i Norli Steinkjer som har stor utstilling om boka.

Bunnsolid om bondehøvding

Kjell Håve har skrevet en bunnsolid biografi om bondehøvdingen og humoristen Jon Leirfall, men boken kommer dessverre 20 år for sent. Denne anmelder skal ikke spekulere i hvorfor biografien over en av norsk politikks mest ruvende skikkelser gjennom hele det tyvende århundret ikke kommer før nå, men forfatteren skal ha ros for å ha skrevet en knallgod biografi der intet stikkes under en stol.

NS-lefling

Kjell Håve forsøker ikke å skjule hvilke strømninger som rørte seg i bindebevegelsen før siste verdenskrig. Det er kjent at mange bønder og medlemmer av det daværende Bondepartiet hadde sympatier som gikk i retning av Vidkun Quisling. Håve skriver rett ut at Jon Leirfall var partisekretæren i Bondepartiet som heller ville følge Quisling død enn Hundseid levende på det opprivende 30-tallet. Men, dette til tross gikk det opp for Leirfall hva slags mann Quisling var og da var Leirfall den første til å reise motstand internt i Bondelaget da ledelsen ville gå i kompaniskap med Nasjonal Samling (NS). Leirfalls kamp mot okkupasjonsmakten førte til at han satt i tysk fangenskap på Hegra festning.

Levende forteller Kjell Håve om hvordan Jon Leirfall klarte å rømme over grensen til Sverige, der han etablerte seg som svensk slottsherre på et gods som ble benyttet til trening av norske politisoldater.

Markant politiker

Jon Leirfall ble aldri leder av Bondepartiet/Senterpartiet, Han tapte en bitterkamp med den noe yngre Per Borten som senere ble borgerlig statsminister. Dette gikk nok inn på Leirfall, men denne anmelder er enig med biograf Håves analyse om at Leirfall trolig ikke ville ha blitt en god leder. Til det var han for skarp i kanten, slev om det ofte lå humor bak hans skarpe replikk.

Kings Bay

I disse dager er det 50 år siden den tragiske gruveulykken i Kings Bay i Ny-Ålesund. Ulykken førte til regjeringen Gerhardsens fall i 1963, og Håve gir en dyptpløyende beskrivelse av hva som skjedde i Stortinget før regjeringens fall. Jon Leirfall var blant de førende borgerlige politikerne som gikk hardest ut mot regjeringens unnfallenhet.

Humorist

Da Leirfall ga seg som stortingsmann gjorde han det stort som forfatter av bøker med politisk satire. Historiene var ledsaget av tegninger av Audun Hetland og solgte i store opplag. Hadde det ikke vært for Leirfalls bøker, ville forlaget «Det norske Samlaget» ha vært konkurs. På denne bakgrunn synes denne anmelder det er noe forunderlig at det ikke er Samlaget som har gitt ut biografien «Heller storm enn stille», men det tjener Bokbyen Forlag til ære at man har tatt på seg oppgaven med å gi ut boken.

Politisk interesse

Enhver som har interesse for politikk vil ha stor glede og nytte av å lese biografien om Jon Leirfall. Boken er skrevet på godt nynorsk, og inneholder en rekke nye detaljer fra den spennende epoken fra 1945 til den første folkeavstemningen om Norges forhold til EF – nå EU – i 1972.  Boken er rikt illustrert med bilder fra Leirfalls nesten 99 år lange liv.

Anmeldt av Sven Gjeruldsen

Tittel: Heller storm enn stille

Forfatter: Kjell Håve

Utgiver: Bokbyen forlag

384 sider

 

Også Aftenposten omtaler boka under tittelen “Kunsten å være langsint” .2012-10-28 Aftenposten Kunsten å være langsint

 


 

Søk i artikler

Kontakt oss

Bokbyen ved Skagerrak
Postboks 101
4902 Tvedestrand
Tlf. 37 16 40 30

Besøksadresse: Hovedgata 46, inngang Arne Garborgs vei
post@bokbyen-skagerrak.no

Åpningstider:
Mandag-lørdag hele året
kl. 9.00-17.00 (15.00)

For åpningstider øvrige utsalg, se detaljer under Antikvariater.

TAKK TIL''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.