Bokbyen minnest Jahn Otto Johansen

Med bacalao på Tvedestrand fjordhotell.

Jahn Otto samla fullsett sal på Bokhotellet Lyngørporten.

Reidar Christensen skaffa gjenstandar til Jahn Ottos kystkulturmuseum fleire gonger.

Jens Martin Marcussen. Jan G Larsen, Jahn Otto Johansen med “honorar” etter eitt av foredraga på Bokhotellet.

Jahn Otto Johansen var Jahn Otto Johansen. Og ingen andre var Jahn Otto. Han døde 1. januar. Han var noe for seg sjølv, åpen og nysgjerrig, kunnskapsrik og alltid på jakt etter ny kunnskap og å formidle både gamal og nyerverva kunnskap. Han skreiv rundt 70 bøker, om utanrikspolitikk, mat, kunst og særleg om undertrykte folk. For oss i Bokbyen ved Skagerrak var Jahn Otto ein nær og god venn. Han opptrådte tretten gonger i bokbyen! Han var på båttur saman med Tvedestrand museum i kjølvatnet etter dei reisande – båtfantane, som dei blei kalt. Han har kåsert om lutefisk, bacalao og sild, halde foredrag om sigøynarar, jødar og den nye antisemitismen, romfolket, dannelsesreiser i Europa og fleire andre ønske. Han og kona Siv Kirsten har hatt med seg ivrige boklesarar på vandring langs hyllene i antikvariata og tilrådd godt lesestoff. Og Jahn Otto har introdusert si – og vår – kjære Siv Kirsten med foredrag om Dostojevski, verdens viktigste forfatter. Han har spandert mange bøker på oss, han har eiga hylle i Bokbanken. Jahn Otto har ikkje kravd honorar av oss, men vi har med god hjelp av gode bokbyvenner bidratt litt til det private kystkulturmuseet hans i Drøbak.

I bokbyen veit vi at vi har delt Jahn Otto Johansen med mange, både innanlands og utanlands. Også vi er djupt takksame for alt han har gitt oss. Da Bokbyen Forlag ga ut artikkelsamlinga Å bygge ein by på bøker i 2014 bidro Jahn Otto med artikkel, sjølvsagt:

”Cicero sa de bevingede ord om at det som skal til for å gjøre et menneske lykkelig er en hage og et bibliotek. Jeg vil utvide det noe: En kogg eller pram slik at man kan fiske og tilberede en middag tilsatt eget krydder, og et antikvariat der man kan finne det man ikke har i sitt eget bibliotek.

Helt siden jeg lærte å lese har jeg vært fasinert av antikvariater. Vi hadde et par i vår småby – støvete og rotete og med eiere som aldri barberte seg og sjelden pusset brillene. Da jeg kom til Oslo og senere oppsøkte storbyer verden rundt, valgte jeg etter hvert mine favoritt-antikvariater der jeg ble behandlet som en velkommen gjest, ja, som en gammel venn de hadde ventet på. Der visste man hva jeg var på jakt etter og la det til side til neste gang jeg stakk innom.

I dag skjer det raskere. Dine ønsker registreres på datamaskinen og straks den ønskede bok dukker opp i dette eller andre antikvariater, blir du varslet. Det fungerer bra, men aller helst liker jeg å tilbringe tid i et litt rotete og nedstøvet antikvariat der det kan dukke opp overraskelser som jeg ikke hadde tenkt på eller det bortgjemt i et hjørne står en bok jeg har vært på jakt etter i årevis.

Det er her Bokbyen kommer inn. Jeg har lenge hatt medlemskap i Bokbyen i Fjærland og all ære til dem, men min favoritt er Bokbyen ved Skagerrak, i Tvedestrand. Der ligger antikvariatene som fristende markjordbær på strå nedover trange og svingete gater. Nede i havnen ånder du inn vindene fra den store verden der ute; i antikvariatene glemmer du tid og sted og befinner deg plutselig i en fremmed kultur et verdenshav borte eller du føler deg hensatt til Europas gamle kulturbyer.

Det heter at intet går så raskt som tanken. Tankens makt har opptatt filosofer og diktere opp gjennom tidene. På tankens vinger er du i fremmede kulturer og øser av deres litteratur straks du har kommet inn i antikvariatet. Det kan være noe du har lett lenge etter, men også bøker du ikke hadde tenkt på. I de støvete hyller dukket det opp skatter du ikke visste om.

I et antikvariat er det ingen moderne reklame som presser på, intet du MÅ lese for liksom å følge med. Her er det lysår fra den evinnelige husmorsex (Shades meg her og der) og russeavissex som selv tidligere kulturforlag som Gyldendal nå gjør seg rike på. At de ikke skammer seg!

Enhver som følger litt med vet at den norske bokbransjen befinner seg i en krise, slik den er internasjonalt. Boklover og annet vi klamrer oss til, kan ikke snu den utvikling vi ser internasjonalt. De store forlag får stadig større problemer, og det dukker opp flere og flere små forlag, ofte drevet av forfatterne selv. Det er en revolusjon som man skal være temmelig blind for ikke å se. Dessuten praktiseres «Print on demand»; et bibliotek eller bokhandel har elektronisk et bokmanus og kan trykke det opp for deg på null komma null.

I Norge har vi spesielle skattebestemmelser og dyre lagerleier som gjør at de store forlagene må kvitte seg med sine bøker mye raskere enn før. En ting er salg, som det snart er hvert år. Noe annet er destruering av store mengder bøker hvis da ikke forfatterne får dem til en rimelig penge. Enkelte forlag ga dem før i tiden bort gratis; nå må forfatterne i hvert fall betale frakt og andre utgifter. Slik forvaltes vår litterære arv i det rike Norge.

Et antikvariat er også til hjelp for forfatteren når lesere etterlyser bøker han eller hun ikke har flere av og forlaget er godt tom for. Jeg er så heldig at særlig yngre mennesker og skoleungdom stadig leser «klassikere» som «Min jiddische mamma» og «Russland, Russland» eller mine bøker om minoriteter, og mine kunstbøker om Kåre Tveter, Ludvig Eikaas og Gunnar S. er sterkt etterspurt.. Da er det godt å kunne be Bokbyen Skagerrak om hjelp. Der finner de som regel de av mine bøker det spørres etter. Jeg har fått mang en takk og sender takken videre til Bokbyen og de mennesker som driver antikvariatene i Tvedestrand. ”

Takk for at også vi fekk vere venner av Jahn Otto!

 

For Bokbyen ved Skagerrak

Solveig Røvik og Jan Kløvstad

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.