Bjørg Øygarden med veldreid fantasybok for de litt yngre

Pressemelding

 

Bjørg Øygarden med veldreid

fantasybok for de litt yngre

Vær hilset, o gjester fra den fjerne verden som kalles Jorden. Vær vennlige å ta plass i den kongelige vogn bak de kongelige sarger. Dronningen og Sixar venter. Bjørg Øygarden har skrevet en morsom, finurlig og fantasirik fantasyhistorie, og 25. juli kl 1330 presenterer hun Dronningen av Myrion i Barnas bokbysommer i Museumshaven i Tvedestrand, midt i bokbyen. Vi takker Sparebanken Sør og CappelenDamm for støtte til arrangementet.

Ved hjelp av en skummelt vakker dame med tolv fingre, en forgiftet sjokolade og sykehusrom nr 209, havner Berit, Johan Olav og Jakob + Jakobs sure mormor plutselig i Myrion. Riket er i fare og dronningen trenger hjelp. Det legges meget skumle planer i Myrion, og redningen ligger i hendene til tre helt vanlige barn fra Jorden. Det kunne like gjerne vært deg!

De tre må stille opp i tre konkurranser som de ikke har noen som helst forutsetninger for å vinne. Johan Olav skal skyte på blink, Berit skal konkurrere i skjønnhet og Jakob skal sjarmere grevinner. Men hvordan skal barna kunne redde Myrion? De kan jo ikke engang fordra hverandre!

Bjørg Øygarden har vokst opp i Risør og er en synlig forfatter, fagmenneske,  revyartist og humørspreder i Aust-Agder. Hun har studert i Oslo og bodde flere år i Kongsvinger før hun slo seg til i Arendal. Hun er utdannet som psykolog og er spesialist i klinisk nevropsykologi og barne- og ungdomspsykologi. Innen sitt fag har hun vært innom flere arbeidsfelt, og hun arbeider nå i Avdeling for voksenhabilitering ved Sørlandet sykehus i Arendal. Ved siden av sitt skjønnlitterære forfatterskap har hun publisert fagartikler, og hun står bak en masse revytekster. Hun er aktiv på scenen i teater, revy og kabaret og hun er en mye brukt underholder i ulike sammenhenger. Hun har også en NM-bronse i teatersport som trofé over skrivebordet.

Kontaktperson: Jan Kløvstad 91 80 82 56 jan@bokbyen.skagerrak.no

Museumshaven onsdag 25. juli kl 1330. Kr 30,00.

Vedlagt er utdrag av bokmeldingar og ein tekst av Bjørg Øygarden om forfatterskapen hennes.

 

Slående god fantasyroman

“«Dronningen av Myrion» er Bjørg Øygardens første fantasyroman. Den må også bli hennes gjennombrudd (…) veldreid fantasybok for de litt yngre (…) Det er tydelig at hun har moret seg når hun har skrevet denne veldreide boka (…) her ligger alt til rette for en oppfølger. Det er mer enn velkomment. Også fordi denne fantasyen hverken er spesielt volumiøs eller skummel. Noe som gjør at den egner seg for litt yngre barn.”

Cathrine Krøger, Dagbladet

“Vel verdt å lese. […] Bjørg Øygarden skriver om tre barn som strever på hver sin måte. De er annerledes og prøver å finne løsninger på problemene sine. Som psykolog har hun muligens vært nær disse type problemene. Uansett viser hun stor innsikt i barns tenkemåter. […] Denne boka er først og fremst spennende. Men det kan også være litt av hvert å lære om samarbeid, framfor å bare være opptatt av egne problemer eller ferdigheter.”

Tone Langseth Luth, Oppland Arbeiderblad

 

Bjørg Øygarden om sitt forfatterskap:
Iblant blir jeg spurt om når jeg ble forfatter, og da svarer jeg at det har jeg bestandig vært. Fra jeg serverte familien dramatiske og grufulle fortsettelseshistorier, via milelange skolestiler og semesteroppgaver i psykologi skrevet som dameroman (”Halve hjerner – hele hjerter: en nevroman fra eksperimentalmiljø”), til jeg etter hvert fant fram til romanformen. Jeg setter stor pris på det å dikte og fortelle – å lage noe av ingenting. Nestbest har jeg det når jeg kan sitte og trekke i trådene og styre fortellingen som jeg vil. Aller best har jeg det når trådene nappes ut av hendene mine, og fortellingen løper av sted med meg.
Jeg er opptatt av språket som instrument – å lete opp setningenes musikalitet for å få fram den riktige klangen. Jeg er som oftest gjerrig på virkemidler: Står valget mellom det enkle og det snirklete, er det enkle nesten alltid best. Med hensyn til tema er jeg nysgjerrig på det å plassere mennesker i uvante og krevende situasjoner og utforske hva som skjer med dem og mellom dem, på godt og vondt. Det har jeg gjort både i voksen- og barnebøker, og det er i høyeste grad det jeg gjør i min nye barnebok, ”Dronningen av Myrion”. For hvem har vel ikke fantasert om å havne i en helt annen verden?

 

 

 

 

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.