Annemor Sundbø med storverket “Spelsau og samspill” på Bokbyen Forlag

Omslag ullbok_205x205.p65Ny bok av Annemor Sundbø:
Spelsau og samspill.
Glansfull ull og lodne skjebnetråder

Nytt storverk fra Annemor Sundbø, statsstipendiat, kulturarbeider, vinner av flere kulturpriser og andre utmerkelser. Forfatter av Kvardagsstrikk, Lusekofta fra Setesdal, Usynlige trådar i strikkekunsten, Strikking i billedkunsten, Norske vottar og vantar. Alle bøkene er oversatt til engelsk.

Spelsauen er et levende kulturminne med myteomspunnet fortid. Boka gir ledetråder og tankespinn om urmødre, skjebnemakter, ull og gull i folketro og tekstilkunst, sammen med
spinneinstruksjon til vakreste garntyper. Fortellinga i boka er som en lang tråd der det er nært slektskap med vikingkvinnene som engang ble gravlagt på Langeid i Setesdal med sine spinneredskaper og med nåtidas virksomhet på Ose Ullvare der tradisjoner blir formidlet til kommende slekter. Tråden har to endepunkter, det ene i fortida i hånda på Langeidkvinnene og det andre i nåtida som Annemor Sundbø har fortsatt å spinne videre på, eller nøstet seg tilbake i tid.

I fortidas hverdag ga spelsauen alt menneskene trengte for å livnære seg og kle seg. I en og samme fell er alt fra lange dekkhår som kan sammenlignes med lin, til den bløteste og mest finfibrete bunnull som er lik silke eller bomull. Med ull fra spelsau har seil blitt vevet som har ført skip over store havstrekninger. Ellers har ulla framskaffet varmeisolerende plagg, telt, sengeklær, veggtepper og kunstvevnader. Boka formidler hva slags betydning spinneredskapet og tråden har hatt fra fjerneste fortid og fram til vår tids husflid og tekstilkunst.

Boka er støttet av: Det faglitterære fond, Norsk kulturråd, Aust-Agder fylkeskommune, Vest-Agder fylkeskommune, Bygland kommune, Valle kommune og Bykle kommune.

416 sider, rikt illustrert i farger, 21×21 cm,
Innbundet.

Boka er tilslags i alle velassorterte bokhandler, i mange husflidsutsalg og museer – og fra Bokbyen Forlag – post@bokbyenforlag.no.

Grip sjansen!

 

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.