Agderposten om Bokstavelig Talt: – Den største litteraturfestivalen på Sørlandet noensinne

May-Lill Skjeggedal, Jan Kløvstad og Mari Nymoen Nilsen programnemnd for Bokstavelig talt

May-Lill Skjeggedal, Jan Kløvstad og Mari Nymoen Nilsen programnemnd for Bokstavelig talt

Agderposten 12. april 2016:

FRISTER: Leder for Bokbyen ved Skagerrak, Jan Kløvstad, flankert av Bokhotellet Lyngørportens daglig leder May-Lill Skjeggedal og Mari Nymoen Nilsen (t.h). De tre har snekret sammen et rikholdig program med mye fristende næring for både hjerne og gane.

– Den største litteraturfestivalen på Sørlandet noensinne

Trolig også den mest rikholdige, utbasunerer bokbygeneralen.

Av Liv Ekeberg

 

 

 

Hanne Ørstavik Foto Oktober

Hanne Ørstavik Foto Oktober

SKRIVEKURS: Hanne Ørstavik holder skrivekurs fredag. En del plasser er allerede reservert. Foto: NTB scanpix

ÆRESLØNN: Dag Solstad er en av få som lever på æreslønn, men lørdag tar han buss fra Arendal. Foto: NTB scanpix

Dag Solstad Foto Tom Sandberg

Dag Solstad Foto Tom Sandberg

Suzanne Brøgger Foto Gyldendal.dk

Suzanne Brøgger Foto Gyldendal.dk

DEBUT: Danske Suzanne Brøgger får sin første tur til Sørlandet når hun gjester Bokstavelig talt. Foto: NTB scanpix

Jan Kløvstad, er ikke snauere enn at han våger påstanden i forhåndsreklamen «med all respekt for Ibsen – og Hamsundagene», som han raskt legger til.

Vitterlig er det en imponerende «line up» for helga 6.–8. mai. På plakaten for årets utgave av Bokstavelig talt står blant andre prisbelønte navn som Linn Ullmann, Suzanne Brøgger, Dag Solstad, Tomas Espedal og Hanne Ørstavik.

Rekordraskt svar fra Linn

Fredag starter festivalen med skrivekurs i regi av sistnevnte. Her er det allerede en del påmeldinger, ifølge arrangøren.

En bokbuss settes opp fra Risør fredag ettermiddag, slik at de ombord rekker den offisielle åpningen av festivalen ved fylkesordfører Tellef Inge Mørland.

Festivalgeneralen er svært fornøyd med at Linn Ullmann, nominert til Nordisk råds litteraturpris for sin siste roman, holder åpningstalen fredag.

– Hun har besøkt oss før, og jeg tror hun satte ny rekord i responstid da jeg spurte henne om hun ville komme i år. Under to minutter tok det før hun svarte på min mail: «Ja, selvsagt! Jeg vil alltid tilbake til Bokbyen,» skrev Ullmann, forteller Kløvstad.

Etter talen vil Alf van der Hagen samtale med Ullmann om forfatterskapet hennes. Lenger ut på kvelden blir det frekke kombinasjoner på Bokhotellet:

Mat og «Fifty shades»

Under middagen kåserer Siri Fossing, som er aktuell med bok, om «Mat på sørlandsfat». Deretter skal Liv Gulbrandsen gi forsamlingen «Fifty Shades på 50 minutter».

Emanuelsen i kjøttdisken

Forfatter Birger Emanuelsen fra Tromøy vil sitte ved ferskvaredisken på Kiwi i Tvedestrand lørdag formiddag sammen med Jan Kløvstad. – Når jeg først skal stå i en matbutikk, føler jeg meg mer hjemme i kjøttdisken enn blant smågodtet, sier Emanuelsen til Agderposten. Romanen han skriver på nå heter «Anna og kjærligheten», røper han. Jan Kløvstad forklarer at valg av sted for denne delen av Bokstavelig talt-programmet skyldes at Emanuelsen skrev mye om jakt og vilt og kjøtt i romanen «Fra jorden roper blodet». Andre «Forfattere i sentrum» er Liv Gulbrandsen for barn på Terna Kafé og Ørstavik på Vertshuset.

Lørdag prøver Kløvstad seg på en ny variant av forfatterbading, når han underveis fra Arendal til Lyngørporten samtaler for passasjerene med Dag Solstad.

– Temaet for hele festivalen kan oppsummeres med det kjente diktet til Inger Hagerup: «Så nær deg». Vi har invitert forfattere som skriver om eget liv og livet de har tett på seg, sier Kløvstad.

Historisk møte

For første gang møtes sønner av våre store lyrikere Marie Takvam, Halldis Moren Vesaas og Inger Hagerup.

– Det skal bli veldig spennende å høre Magnus Takvam, Olav Vesaas og Klaus Hagerup snakke om mødrene sine, sier Kløvstad.

Barnearrangementer

I dagene før Bokstavelig talt-helga blir det flere arrangementer for de minste. Blant annet vil festivalsjefen selv kle seg ut som Gubben Pettersen og lese fra de populære bøkene om «Gubben og katten». Flere lokale barnebokforfattere vil besøke skoler i området.

Hele programmet ligger på Bokbyens nettside.

 

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.