2 x Gotaas med stor suksess lørdag

Her har vi samlet fire sentrale personer som deltok i historisk temadag i Tvedestrand lørdag 28. september. Fra venstre ser vi forfatter og kåsør Thor Gotaas de kjente skiløperne Aadne K. Mykland og Reidar Andreassen, og lederen for det hele, Jan Kløvstad. Foto Anders A. Engelskjønn.

Anders A. Engelskjønn i Austre Moland historielag skriver:

Bokkomitémedlemmer fikk mange gode impulser under møte i Tvedestrand lørdag 28. september.

Det hele begynte med et ”forrykende” kåseri av forfatteren Thor Gotaas Der han fortalte fra sin nye bok om fem-mila. Forsamlingen fikk et inngående kjennskap til skigåing fra den spede begynnelse for lang tid tilbake og fram til i dag. Mange navn ble nevnt, utstyr som ble benyttet, klær som ble brukt, hva slags mat som var best under konkurranser, skiutstyr, skismurning, togreiser til konkurranser og trening for å nevne noe. Trening ble ofte sett på som unyttig tidsforbruk og ble ofte kombinrt med hard tømmerhogst først på vinteren.

Gotaas er en framragende foredragsholder som i tillegg til opplysninger om personer, årstall og tider krydret kåseriet med muntre historier knyttet til skimiljøet.

 

Andre etasje i Kafé Terna i Tvedestrand ble i minste laget til alle frammøtte og mange av disse benyttet anledningen til å spørre Gotaasog våre lokale skiveteraner Aadne K. Mykland og Reidar Andreassen om forholdene i fem-mila før og nå. En ting er sikkert. Tening og kamp om førsteplassen i løypa var like hard før som nå.

Andre del av denne historiske dagen foregikk på Bokhotellet Lyngørporten der Gotaas tok utgangspunkt i problemstillingen: Skaper vi glansbilder av de mange som drog til Amerika?

I mange bøker ble de som drog til Amerika og som gjorde det godt nevnt, og de som havnet i uteliggermiljøet er lite omtalt. Hvordan skal vi i lokale bygdebøker behandle dette?

Lederen av vår bokkomité for historielaget i Austre Moland, Knut Engelskjøn, deltok på møtet.

Georg Solfjeld fremst i køen som ville ha signerte bøker av Thor Gotaas. I bakgrunnen styreleiar Hans Jørgen Mørch i Bokbyen ved Skagerrak.

Thor Gotaas i samtale med Solveig og Frank Borgen.

Thor Gotaas viser gamal femmilsteknikk

 

Knut Engelskjøn fortalte om å skrive om andre verdskrigen, som kommentar til Thor Gotaas sitt foredrag om eit anna vanskeleg emne: dei norske som mislyktest over there. På bokhotellet var det samtale om korleis vi skriv om slike emne i lokale årbøker.

Femmilsløparane Aadne K. Mykland og Reidar Andreassen var blant dei beste i Norge og internasjonalt siste del av 1950-talet og første del av 1960-talet, og er omtalt i den komande boka Femmila – skisportens manndomsprøve. Boka kjem i november på Gyldendal Norsk Forlag.

Søk i artikler''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.