Bjørn Tore Pedersen i stort jubileumsarrangement i Galleri Espolin søndag

Bjørn Tore Pedersen holder foredrag om Kaare Espolin Johnson og ArbeiderMagasinet for alle i Galleri Espolin i Kabelvåg søndag 12. mars kl 1400. I det store jubileumsarragementet Espolon Johnson 110 år, ArbeiderMagasinet 90 år) er det utstilling, velkomstord ved Gisle Espolin Johnson og Kine Aune viser film om ArbeiderMagasinet. Bjørn Tore Pedersen har skrevet praktverket – Det var der vi ble til om Arbeidermagasinet:

Her er presentasjon av boka, som er på plass i Galleri Espolin, alle velassortete bokhandlar landet rundt og i Bokbyens nettbutikk

Bjørn Tore Pedersen:– Det var der vi ble til. ArbeiderMagasinet som folkeopplyser og samfunnsdanner

Den fullstendige og gjennomillustrerte boka om Magasinet, som betydde enormt mye for mange, både lesere, forfattere i illustratører.

”Magasinet var annerledes enn de andre ukebladene. Det var mer enn bare underholdning. Magasinet var opplysning. Om samfunn, natur og mennesker. Det utvidet vår fantasi og ga oss større forstand. Magasinet var vår egen virkelighet. Vår egen drøm og tanke.

Kaare Espolin Johnson var en av de som ga Magasinet et ansikt. I 20 år illustrerte han og Magasinet fortellinger og dikt av kjente og ukjente skrivende folk. Tiden i Magasinet betydde mye for Kaare Espolin Johnson. En gang sa han til meg: «– Det var der vi ble til.»

Til å begynne med het det ArbeiderMagasinet. Senere endret det navn til Magasinet For Alle. Men på folkemunne var det Magasinet.

Mange fikk sjansen i Magasinet. Og ikke så rent få av de som kom ble anerkjente forfattere. For redaktør Nils Johan Rud var ethvert innsendt manuskript like originalt som et fingeravtrykk. De refuserte ble sendt i retur med en kommentar om hva som kunne gjøres bedre.

Rett eller urett? Han trøstet seg med at var det mer blod enn blekk i dem, så kom de tilbake. Og når han leste deres håpefulle manuskripter var det ett spørsmål han alltid stilte seg selv: «– Er det et menneske i det de forteller?»

Med denne boka vil jeg fortelle om Magasinet. Som et enestående fenomen i vår kulturhistorie. Som folkeopplyser og samfunnsdanner. Og om menneskene som skapte det.”

 Bjørn Tore Pedersen

 

Bjørn Tore Pedersen Foto Jan Kløvstad

Bjørn Tore Pedersen

Journalist og forfatter. Født i Vestvågøy i Lofoten, bosatt i Bodø. Arbeider som kulturjournalist i NRK Nordland. Journalistisk praksis fra Bladet Tromsø, Lofotposten, Fremtiden, Nordlands Framtid og Avisa Nordland, NRK.

 

Pedersen har skrevet følgende bøker, der han også har vært bilderedaktør:

 

Kaare Espolin Johnson – lengselens billeddikter, Pax forlag 2000, revidert andreutgave 2007, revidert tredjeutgave 2011

Himmellys – en bok om Oscar Bodøgaard, Odds Interbok forlag 2003

Adelsteen Normann – Norges fjordmaler, Andresen & Butenschøn, nåværende Dreyer forlag 2009

Hurtigruten minutt for minutt – Jubelferden, Folkefesten, Landskapet Pax forlag 2011

Det stivnede hav – en bok om billedkunstneren Dagfinn Bakke, Bokbyen Forlag 2013

Lofotfisket, Pax Forlag 2013

 

 

270 sider, gjennomillustrert i farger og svart-hvitt

21 x 27 cm, innbundet

Kr 398

ISBN 978-82-8316-039-0

 

Søk i artikler

Kontakt oss

Bokbyen ved Skagerrak
Postboks 101
Wrold Wroldsensgt. 2
4902 Tvedestrand
Tlf. 37 16 40 30

post@bokbyen-skagerrak.no

Åpningstider:
Mandag-lørdag hele året
kl. 10.00-16.00 (15.00)

For åpningstider øvrige utsalg, se detaljer under Antikvariat.

TAKK TIL''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.