Bengt Berg og Helge Torvunds Medan våren vaknar blir lansert 13. oktober – under Bjørneboedagene

Bengt Berg og Helge Torvund er invitert til samtale med Dagbladets litteraturredaktør (og Bjørneboe-biograf) Fredrik Wandrup i Bjørneboe-dagene – fredag 13. oktober kl 1130 i den populære fredagslunsjen i Kristiansand folkebibliotek.

Helge Torvund

Bengt Berg

Diktboka Medan våren vaknar har fått mykje og rosande omtale i svenske medier. Høyr Helge Torvund og Bengt Berg i Kristiansand fredag.

Her er heile programmet for Bjørneboe-dagene i Kristiansand folkebibliotek torsdag 12. til laurdag 14. oktober 2017

 

Torsdag:
 
Kl. 17.00 Ny bok om Baneheia-tragedien.

Bjørn Olav Jahr utgir i høst boka Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet. Her går han igjennom forløpet etter en av de mest oppsiktvekkende forbrytelsene i Norge i nyere tid. I samtale med Connie Bentzrud forteller han hvilke konklusjoner han har kommet til.

Dette er en nasjonal lansering av denne oppsiktvekkende boken.

 

Kl. 19. 30 Åpningsfest.

* Kulturredaktør Karen Kristine Blaagestad åpner Bjørneboe-dagene 2017.

* Olav Grendstad leser Jens Bjørneboes legendariske tekst «Da professor Arne Næss og jeg erobret NATO på Kolsås».

* Marte Wulff og Einar Stenseng spiller egenkomponert sanger til Bjørneboes tekster.

* Paal-Helge Haugen leser egne tekster.

* Hilde Hefte (vokal) og Johanna Engedal (harpe) framfører sanger i Egil Kapstads enestående arrangementer for harpe.

 

Fredag:
 
Kl. 11.30 Poesi på tvers av kjølen.

Fredagslunsj: Møt den norske poeten Helge Torvund i samtale med sin kollega fra Värmland, Bengt Berg. I boka «Medan våren vaknar» har de to oversatt hverandres dikt til sine språk. To kloke lyrikere stiller opp til samtale med Fredrik Wandrup.

 

 

 

Kl. 13.00 Rapport om Eirik Jensen-saken

Torgrim Eggen har tilbrakt første halvdel av 2017 i rettssalen, der han fulgte saken mot politimannen Eirik Jensen, som besøkte Bjørneboe-dagene i fjor. Nå har dommen falt i tingretten, og Torgrim Eggen er i ferd med å fullføre sin rapport. Boken Forbindelsen, kommer ut i november. Eggen snakker om den med forfatteren Bjørn Olav Jahr.

 

Kl. 14.30 Tor Ulven (1953-1995) – mennesket og dikteren

I høst er det 40 år siden Tor Ulven debuterte som forfatter. Han utga 11 bøker før han i 1995 valgte å avslutte livet. Ulven regnes som en av vår tids betydeligste diktere. Hvem var denne sky lyrikeren? Hvilken betydning han hatt i norsk litteratur? Sigurd Tenningen leder en samtale mellom Ole Robert Sunde, Helge Torvund og Kaja Schjerven Mollerin

 

Kl. 16.00 Cato Schiøtz: Har juristene sjel? Om Bjørneboe og rettsvesenet.

Jens Bjørneboe var kjent for sin mangeårige kamp mot tilstandene i norske fengsler og svakhetene ved vårt rettsvesen. Advokaten, antroposofen og den lidenskapelige boksamleren Cato Schiøtz snakker om Bjørneboe og hans forhold til juristene.

 

Kl. 17.00 Gufs fra fortiden.
For 50 år siden vakte rettsaken mot romanen Uten en tråd stor oppmerksomhet i det norske samfunnet. I sin prosedyre uttalte riksadvokat Laurits Jensen Dorenfeldt at «i vårt land er det i siste instans domstolene som skal avgjøre en boks litterære verdi.» Dommen står fortsatt ved makt. Hva dreide rettsaken seg om? Hvilke verdier i samtiden var den et symptom på? Hva sier den om ytringsfrihetens vilkår? Hadde slik rettsak vært mulig i dag? Bjørneboe-biograf Fredrik Wandrup leder en samtale med advokat Cato Schiøtz, forfatter Vigdis Hjorth og redaktør av Vinduet, Maria Horvei.

 

Kl. 18.00 Bjørneboe-foredraget ved Ole Paus.

I Bjørneboe-foredraget utfordrer vi kunstnere til å snakke om hva Jens Bjørneboe har betydd for dem og for deres egne tekster. Ole Paus hadde et nært og personlig forhold til Jens Bjørneboe og er svært inspirert av hans dikting.

 

Kl. 20.00 Bjørneboe-dagenes kulturquiz.

Fredrik Wandrup og Sylfest Lomheim stiller spørsmålene. Dere svarer.

Askil Holm bidrar med musikalsk tonefølge.

 

Lørdag:
 
Kl. 12.00 Hvem er Vigdis Hjorth?

Lenge før romanen «Arv og miljø» ble fjorårets litterære bombe, påbegynte Kaja Schjerven Mollerin intervjuboken Vigdis, del for del, som nå er ute på markedet. Hjorth og Schjerven Mollerin samtaler om Vigdis Hjorth om forholdet mellom livet og kunsten

 

Kl. 13.30 Dag Solstad og hans forfatterskap.

Dag Solstad har siden debuten med boken Spiraler i 1965 vært en av Norges mest omdiskuterte og innflytelsesrike forfattere. Hver bok fra hans hånd har vakt oppsikt og debatt. Møt Solstad i samtale med Fredrik Wandrup.

 

Kl.15.00 Essay eller roman, eller begge deler?

En samtale mellom Jan Kjærstad og Sigurd Tenningen om forholdet mellom essayet og romanen. I hvilken grad krysser disse sjangrene hverandre? Fins det noen grense for essayistiske innslag i en roman – eller oppdiktede innslag i et essay? Samtalen ledes av Fredrik Wandrup.

 

Kl.16.30 Berge – Årets viktigste roman?

Jan Kjærstads nye roman er allerede blitt utropt til et av bokhøstens betydeligste verk. Boken griper direkte inn i vår tid. Den skildrer en fryktelig forbrytelse, en ugjerning som blir utgangspunktet for en fortelling om Arbeiderpartiets kultur. Massakren på Utøya 22. juli 2011 trer med uhyggelig kraft frem som en assosiasjon til handlingen. Jan Kjærstad snakker om boka i samtale med Randi Berge Wandrup.

 

Kl. 18.00 Romanen er død – leve romanen!

Med jevne mellomrom blir romanen som kunstform erklært død, truet av internett, sosiale medier og nye kommunikasjonsformer. Likevel dukker den stadig opp og vekker følelser og debatt. Forfatterne av to av de mest omdiskuterte romanene de siste årene, Vigdis Hjorth og Dag Solstad, møtes for å snakke om Arv og miljø og Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896. Fredrik Wandrup vil forsøke å lede samtalen.

 

Kl. 19.30 50 Shades of Grey på tre kvarter.

Forfatter og veteran fra NRK Radio og Barne-TV, Liv Gulbrandsen, er blitt kjent for sine humoristiske kortversjoner av kjente, litterære verk. Med sin unike og lattervekkende form for muntlig framstilling, har hun gledet publikum med versjoner av alle fra Alfred Hauge til Karl Ove Knausgård, fra Kristin Lavransdatter til norske folkeeventyr. Hit kommer hun med boka som åpnet denne delen av karrieren hennes, Fifty Shades of Grey.

 

Kl. 20.30 Avslutningskonsert.

Ole Paus har i 50 år vært Norges mest skarpskodde og poetiske visesanger. Ingen har som ham tatt pulsen på samtida. Hit kommer han slik han oftest har møtt sitt publikum: Alene med gitaren.

 

Søk i artikler

Kontakt oss

Bokbyen ved Skagerrak
Postboks 101
Wrold Wroldsensgt. 2
4902 Tvedestrand
Tlf. 37 16 40 30

post@bokbyen-skagerrak.no

Åpningstider:
Mandag-lørdag hele året
kl. 10.00-16.00 (15.00)

For åpningstider øvrige utsalg, se detaljer under Antikvariat.

TAKK TIL''En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss. Og som en bokby blir Tvedestrand større enn seg selv.''

Lars Saabye Christensen, åpningstale i Bokbyen ved Skagerrak, 28. juni 2003.

.